Ecz. Yusuf KÜRKÇÜOĞLU
Eylül ayının 22-23-24’ünde İstanbul Kongre Merkezi’nde eczacılık mesleğini yakından ilgilendiren güzel bir etkinlik var: Geleceğin E hali 2016. İlki 2012 yılında İstanbul’da Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) tarafından düzenlenmiş ve benim de katıldığım bu etkinliğe eczacılarımız büyük ilgi göstermişti. O gün açılış töreninde salona girdiğimde gözlerime inanamamıştım. Bugüne kadar eczacıları ilgilendiren bir toplantıda gördüğüm en büyük kalabalık vardı karşımda. Ve hepsi de eczacıydı.
4 yıl aradan sonra Geleceğin E hali ‘En Büyük Eczacılık Buluşması’nın ikincisi “ECZANELER GÜZELTİR” sloganıyla düzenleniyor. “Güzeltir” kelimesi; PGED tarafından güzelleştirmek ve düzeltmek’ten türetilmiş yeni bir kelime.
Etkinlikte; “Kamu-Eczacı Buluşması”, “Sektör Gözü İle Eczacılığın Geleceği” başlıklı iki önemli panel de düzenlenecek. OTC News dergimizin yazarları da Geleceğin E hali’nde konuşmalarıyla yer alacaklar. Ayşin Kürkçüoğlu, “Dermokozmetik Segmentine Adım Atmak İsteyen Eczanelerin Dikkate Alması Gereken Temel Bilgi ve Hazırlıklar”, Fikret Küçükkoyuncu ise, “Geleceğin Eczanesini Yönetmek” başlıklı bir sunum gerçekleştirecek Caner Aktaş ile birlikte.
Bu sayımızda; Geleceğin E hali üzerine bir röportaj yaptığımız PGED Başkanı Ecz. Armağan Ener önemli açıklamalarda bulundu. Sayın Ener’in; “Geleceğin E hali 2012’den sonra yüzlerce eczacı, eczanelerini baştan aşağı yeniledi. Kategori yönetimine geçti. Binlerce eczacı ve eczacı teknisyeni yüzlerce eğitim aldı. Kendisini geliştirmek, dönüştürmek adına çok önemli başlangıçlara adım attı. Binlerce eczanede RX’in yanısıra OTC, besin destekleri, dermokozmetik, kişisel bakım ve medikal ürünlere ayrılan alan arttırıldı” açıklaması bu etkinliğin ne kadar başarılı olduğunu anlatıyor zaten.
Geleceğin E hali Yürütme Kurulu Başkanı Ecz. Adile Özdağ ile de güzel bir röportaj yaptık. Sayın Özdağ’ın; “Geleceğin E hali etkinliğine katılacak meslektaşlarımız ile birlikte çalışanlarımızı, kendimizi nasıl ve ne tarafa doğru geliştirmemiz gerektiğini, yeni davranış modellerini, geleceğin eczanesini ve eczacısını çalışanlarıyla birlikte nasıl yöneteceğimizi değerlendireceğiz. Eczanelerimizin nasıl daha etkin, kazançlı iş ve hizmet merkezleri haline dönüşeceğini anlayacak, görecek ve hatta geleceğin eczanesini birlikte gezeceğiz” cümleleri Geleceğin E hali’ne neden katılınması gerektiğini özetliyor bence.
OTC News dergisi de Geleceğin E hali’nde olacak… Tüm dostlarımızı standımıza bekleriz… Bu etkinliği kaçırmayın…
Eczacılarımızın dikkatini çekecek diğer bir röportajımızı ise değerli Fikret Küçükkoyuncu ve Caner Aktaş ile gerçekleştirdik. Eczanesini doğru yönetmek isteyen meslektaşlarımız bu röportajı mutlaka okumalılar. Sayın Küçükkoyuncu ve Aktaş, röportajda anlattıkları ‘Eczane Yönetim Sistemi’ni Geleceğin E hali’ndeki sunumlarında da ayrıntılı olarak anlatacaklar.
Yeni sayımızda; FIP Kongresi ile ilgili ayrıntılı bir haber de yer alıyor. TEB Merkez Heyeti’nin önemli katılımı ile düzenlenen kongrenin ayrıntılarını sayfalarımızda bulabilirsiniz. Ecz. Can Öksüzoğlu kardeşimizin Japonya’daki eczacılık sistemi ile ilgili ayrıntılı incelemesi de dikkat çekici.
Geçtiğimiz ay mesleğimizi ilgilendiren iki konuda bir gelişme oldu. 19.08.2016 tarih ve 29806 sayılı Resmi Gazete’de “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına dair Kanun” kapsamında, eczacılara stoklarının düzenlenmesi hakkı getirilmişti. Eczaneler, stoklarında kaydi olarak yer aldığı halde fiilen bulunmayan ilaçları, bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar maliyet bedeli üzerinden fatura düzenlemek suretiyle kayıtlarından çıkarabilirler. Kayıtlardan çıkarılan ilaçların maliyet bedeli üzerinden yüzde 4 oranında hesaplanan katma değer vergisi ayrı bir beyanname ile beyan edilerek ödenebilmekte. Bu arada; İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yürürlüğü de 2017 Temmuz ayına kadar ertelendi.