Ecz. Yusuf KÜRKÇÜOĞLU
İlaçta yerelleşme çalışmaları kapsamında ilk etapta belirlenen 6.1 Milyar TL’lik potansiyelin 3 Milyar TL’lik kısmının 2018 yılı sonu itibariyle gerçekleşmesi hedefleniyor.
40 YENİ ÜRETİM TESİSİ
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, ithalden imale geçiş çalışmaları kapsamında ilaçta yerelleşmeyi adım adım gerçekleştiriyor. İlk etapta belirlenen 6.1 Milyar TL’lik potansiyelin 3 Milyar TL’lik kısmının 2018 yılı sonu itibariyle gerçekleşmesi hedefleniyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, TÜSAP Sağlık Platformu tarafından düzenlenen ‘İlaçta Yerlileşme ve Millileşme’ başlıklı 6. Sağlıkta Vizyon Toplantısında önemli bilgiler verdi. Toplam 609 ilaçtan yıllık 2,74 Milyar TL satış değerindeki 371 ilaç yerelleşirken yerelleşmeyen 238 ilacın ise çoğunlukla Pazar değerini kaybetmiş ilaçlar olduğunu açıklayan Gürsöz, ilaçta yerelleşme projesi ile cari açığın düşürülmesinın de sağlanacağını söyledi. İlaçta yerelleşme projesinin hayata geçişi sonrasında toplam 40 yeni üretim tesisi ve 47 yeni üretim bandı açıldı. Bu da yerli ilaç sanayinin geleceğinin parlak olduğunu gösteriyor.
TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ – 2017
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’nın yeni yayınlanan Türkiye İlaç Sektörü/ 2017 raporunda da ilaçta yerelleşme ile ilgili önemli bilgiler yer alıyor. Ülkemizde uluslararası standartlarda üretim gerçekleştiren 75 tesis, 10 hammadde üretim tesisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından akredite edilmiş 30 Ar-Ge merkezi, yaklaşık 500 kuruluş ve 35 bin çalışan ile 11 binden fazla ürün üretiliyor, 160’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Yerli ilaç endüstrisi, özellikle biyoteknoloji alanında olmak üzere, daha yüksek katma değerli ürünler üretmek için hız kesmeden çalışmalarını yürütüyor.
İLAÇ PAZARI
2010 yılında 13,39 milyar TL olan pazar 2017 yılında 24,54 milyar TL düzeyine ulaştı. Bu büyüme, bileşik bazda yıllık %9 düzeyinde bir artış ifade ederken aynı dönemdeki %77,3 düzeyindeki üretici fiyatları enflasyonu göz önüne alındığında %3,4 oranında reel bir artışı ifade etmekte. Hacim ölçeğinde bakıldığında ilaç pazarı 2010 yılındaki 1,62 milyar kutudan 2017 yılında 2,22 milyar kutuya ulaşmış. Bu artış, bileşik bazda yıllık %4,6 düzeyinde. Bu genişlemede kamu sağlık hizmetlerine ve hekime erişimdeki artış, ortalama yaşam süresindeki yükselme, artan ve yaşlanan nüfus gibi faktörler etkili. İlaç Ar-Ge harcaması, 2010 yılındaki 92,1 milyon TL düzeyinden %138 artışla 2016 yılında 219 milyon TL’ye ulaşmış. 2010 yılında 606 milyon ABD doları seviyesinde olan ilaç ihracatı 2017 yılında %48,2 artışla 898 milyon ABD dolarına ulaşmış durumda.
OTC PAZARI
İlaçta yerelleşme çalışmaları sürerken, OTC alanında da yerli firmalar ağırlıklarını hissettirmeye başladı. Gıda takviyeleri alanında Orzaks yeni ürünleriyle pazardaki payını artırmayı sürdürüyor. B-Good markası ise tıbbi flasterler, muayene eldiveni, yara bantları, göz pedleri, bandajlar, sargı bezi ve ısı bandı ile pazarda önemli bir paya sahip. Dermokozmetik alanında Dermotek yerli üretimiyle dikkat çekerken, Berko, Oro İlaçları ile İbrahim Ethem, ilaç ve OTC alanında önemli atılımlar yapmakta. OTC ürünleri ile Naturel firması da yerli üretimiyle atakta. Lansinoh firmasının da birçok ürünü İzmir’deki fabrikasında üretilmekte. Wee Baby de yerli bir firma olarak ürünleriyle pazarda yer alıyor. Çok uluslu firmaların Türkiye temsilciliklerinin yanı sıra, kendi markalı jenerik ürünlerinin de üretimini ve satışını yapan Sifar İlaçları da üretime ağırlık veriyor. Ortopedi ürünleri alanında ise Orsa önemli üretimler yapmakta. Bu örnekleri artırmamız mümkün. Sonuç olarak ilaç ve OTC alanında üretmediğimiz bir ürün kalmayacak.