Ecz. Kerem Demirgil
Yapılan yüzlerce belki de binlerce bilimsel araştırma, bizlere, yönetici profiline sahip kişilerde bulunması gereken temel özellikleri sınıflandırma konusunda gerçekten çok önemli bilgiler sunuyor.
Daha yazımın başlığını okurken, zihninizde onlarca sorunun dolaştığını duyar gibiyim. Bu sorular şu anda önyargılar oluşturuyor ve yazının geri kalanı hakkında olumsuz düşünmenize sebep oluyor da olabilir. Ama lütfen birkaç dakika sabredin. Hiddetle doğrulduğunuz koltuğunuza güzelce yaslanın ve yazımı okumaya devam kaldığınız yerden devam edin.
Neden çocuk yöneticiler?
Yapılan yüzlerce belki de binlerce bilimsel araştırma, bizlere, yönetici profiline sahip kişilerde bulunması gereken temel özellikleri sınıflandırma konusunda gerçekten çok önemli bilgiler sunuyor. Daha güncellenmiş ve uyarlanmış hallerine “yetkinlikler” diyebileceğimiz bu özellikler, gerçekten de bir kişinin yönetici veya- belki de daha fazla boyut işin içine girince- lider olup olamayacağını belirleyebilecek bir güce sahipler. Bu özellikleri ya da yetkinlikleri bir kağıda yukarıdan aşağıya yazdığımızda, akla gelen ilk profil, tanıdığınız bir yönetici, ya da dergilerde sıkça fotoğrafını gördüğünüz bir iş lideri değil, günden güne büyüyen ve bunu sizi her an şaşırtarak yapan çocuğunuz oluveriyor. Evet çok doğru. Çocuğunuzda, aslında bir yöneticinin sahip olması gereken yetkinliklerin büyük çoğunluğu var. Neler mi? Okumaya devam edin lütfen.
Çocuk -yönetici- yetkinlikleri nelerdir?
Çocuklarınızı günlük hayatlarında izleme fırsatı bulamadıysanız, bir de profesyonel gözle onları gözlemlemenizi tavsiye ediyorum. Gözünüze çarpan ilk şey , aynı şeyleri defalarca yapmaları olacaktır. Çocuklar deneyseldir, dolayısıyla yaşayarak öğrenirler. Bu yüzdendir ki çocukların oyunla öğrenecekleri bilimsel atölyeler tasarlanmıştır. Yöneticiler de böyledir. Okulda öğrendikleri şeyleri hayata uyguladıklarını zannetsek de aslında onlar ,hayatı özellikle iş hayatını tecrübe ediyorlardır. Böylece öğreniyorlar, doğru yaptıkları şeyleri diğer proje veya işlere uyarlıyorlar, modelliyorlardır. Yanlış veya eksik yaptıkları şeyleri ise tekrarlamayarak ders çıkartma yoluyla öğreniyorlardır.
Çocukların bitmek bilmez bir enerjileri vardır. Bu enerjileri onlara ihtiyaçları olan her şeyi yapma fırsatı verir. Erken yatar, erkek kalkarlar, beslenmeleri ve uykuları düzenlidir. Bu düzenin bozulması onlarda strese yol açar. Yöneticiler de böyle olmalıdırlar. Düzenli beslenmeli, uyumalı ve enerjik olmalıdırlar. Aksi takdirde gün içerisinde enerji dalgalanmaları yaşarlar ki bu da çevresindekiler tarafından stres olarak algılanır.
Çocukların bitmek bilmeyen bir inatları vardır ve bunu destekleyen muazzam bir planlama yetenekleri. Eğer bir şeyi elde etmek isterlerse, nasıl olursa olsun sonuca ulaşır ve elde ederler. Tabiidir ki bunun yöntemleri iş hayatına uygun değildir ama önemli olan nokta, eşsiz planlama yeteneklerinin ve inatlarının iş başında olduğudur, hem de 7/24. Yöneticiler de böyle olmalıdır. Planlamalarını yaptıktan sonra belirledikleri hedefe engel tanımdan yürümeli hatta bazen koşmalıdırlar.
Çocukların muazzam bir gözlem ve taklit yetenekleri vardır. Bu yetenekleri onların en kısa yoldan, bir konuyu öğrenmeleri sağlar. İyi gözlem yapan veya mentörlerle çalışan yöneticilerin, daha yüksek basamaklara daha kısa sürede ulaşmalarının sebebi işte budur.
Çocuklar çok iyi delege edicidirler. Yani başkalarına iş yaptırma konusunda oldukça yeteneklidirler. Bazen sadece söyleyerek, bazen de elinizden tutarak bizzat yaptırmak istedikleri şeyleri size yaptırırlar. İyi yöneticiler de aynen çocuklar gibi iyi delege edici kişiler olmalıdırlar.
Son olarak çocuklar çok meraklıdırlar. Meraklarını, belki aynı soruyu defalarca sorarak, cevabını teyid ederek ve çok iyi dinleyerek yaparlar. İyi yöneticiler de doğru soruları soran, meraklı, aktif dinleyen ve doğru şekilde geri bildirim verebilen kişiler olmalıdırlar.
Özetle hangi yetkinler?
Özet olarak tüm çocuklarda bulunan ve iyi bir yöneticide bulunmasını beklediğimiz özellikler:
- Deneysellik , tecrübe etme, yeniden modelleme
- Yüksek enerji seviyesi
- Planlama ve hedefe ulaşma konusunda gösterilen yüksek efor
- Gözlem, analiz ve sentez
- Delegasyon
- Öğrenmeye merak, aktif dinleme , doğru geri bildirim
Çocukları gözlemlemenin, yöneticilik yapacak veya halihazırda yöneticilik yapan profesyoneller için büyük faydası olacağına inanıyorum.