Ecz. Kerem DEMİRGİL yazdı
Yazımın başlığını okuduğunuzda yine aklınıza şu düşüncelerin geldiğine eminim: “Bunlar zaten birbirinden ayrılmaz kavramlar, dolayısıyla kimin galip geleceğini kestirmek çok zor.” ya da “Taktikle stratejiyi çoğu zaman ayırt etmekte zorlanıyoruz. Çünkü, açıkçası aralarındaki farkı çok net bilmiyoruz. ”Sabredin lütfen. Önce kahvenizi, çayınızı doldurun, rahat koltuğunuza oturun, arkanıza yaslanın. Dilerseniz, keyifle okumaya başlayalım.
Sorduğumu soruya cevap arayabilmek ve sonunda da cevabını verebilmek adına, sizleri çoğunuzun belki daha önceden tanıdığı, ama tekrar tekrar tanışılması ve anlaşılması gerektiğini düşündüğüm biriyle tanıştırmak istiyorum: Sun Tzu
Sun Tzu kimdir?
Sun Tzu, M.Ö. 500 yılında, şimdiki Çin toprakları üzerinde kurulu olan Wu Devleti’ne hizmet eden ünlü bir generaldi. Savaş stratejisi üzerine yazdığı “Savaş Sanatı- The Art of War” adlı eseri ,dünyada strateji ve uluslararası ilişkiler alanlarında yapılan ilk çalışma olarak biliniyor.
Özellikle, Çin ve Asya ülkelerinde büyük yankı uyandıran eseri, 19. ve 20. yüzyıllarda Batı’nın da stratejik alanda adeta ilham kaynağı olmuştur. Sun Tzu’nun yazdığı bu kitap dünden bugüne; bilim, siyaset, spor, sanat, ekonomi gibi birçok alanda birçok ünlü ismi etkilemiş ve onlara yol göstermiştir.
Taktik mi, strateji mi?
Çoğu başarılı insanın ilham kaynağı ve yol göstericisi olan Sun Tzu, “Savaş Sanatı- The Art of War” adlı eserinde, yine çok anlamlı şu özlü sözüne yer vermiştir:
“Ben savaşırken herkes taktiklerimi görebilir; fakat hiç kimse zaferin asıl kaynağı olan stratejiyi göremez.”
Kitapta yer verilen bu söz, aslında bize taktik ile stratejinin farklı şeyler olduğuna dair bir fikir veriyor, ancak fark(lar)ın ne(ler) olduğunu anlayabilmek için öncelikle “taktik” ve “strateji”nin ne anlama geldiğini bilmemiz gerekiyor. İsterseniz “taktik” ve “strateji”nin anlamlarına beraberce bakalım:
Taktik, kaynakların en etkili şekilde kullanabilmesi için, değişen duruma uygun olarak alınan kısa dönemli kararlardır.
Strateji, yön vermek ve rekabet üstünlüğü sağlamak amacıyla; kendini ve çevresini sürekli analiz ederek; uyum sağlayacak amaçların belirlenmesi, faaliyetlerin planlanması ve gerekli araç ve kaynakların yeniden düzenlenmesi sürecidir”.
Strateji ve taktik arasındaki farklara detaylarıyla göz atacak olursak:
- Strateji, genel amaçları belirler ve kaynaklarını hedeflerini göz önüne alarak organize eder. Taktik ise bu genel amaçlara yönelik, belirlenmiş alt hedeflere ulaşmak ve görevleri yerine getirmek için ayrılmış kaynakları kullanır. Taktikleri uygulayanlar kendi özel alanlarında, kendilerine verilen hedefler doğrultusunda, yine kendilerine ayrılan kaynakları kullanarak manevralar yapar.
- Stratejiyi belirleyenler, tüm kaynakları belirleme ve etkileme gücüne sahiptir.
- Stratejiyi belirleyenler, genel başarıdan sorumludur.
- Taktikleri uygulayanlar ise belirli bir alandaki başarıdan ve o alana ayrılan kaynaklardan sorumludur.
- Strateji daha uzun vadelidir.
- Taktikler ise daha kısa vadeli ve daha esnek sürelidir.
- Strateji, deneyim, araştırma, düşünce ve bunların üstüne iletişim yöntemini kullanır.
- Taktik ise deneyimi, en iyi uygulamaları, planları, süreçleri ve ekipleri kullanır.
- Strateji, hedefler, planlar, ve anahtar ölçüm kriterleri üretir.
- Taktikler ise insanları, zamanı ve araçları kullanarak açık ve net çıktılar/sonuçlar üretir.
Verdiğim bilgiler ışığında aklınızda eğer “Strateji ile taktik arasındaki fark neden bu kadar önemli? “ sorusu varsa, cevap aslında çok basit:
Strateji resmin bütünüyle, taktik ise detaylarla ilgilenir. Gerekmediği halde, resmin bütünüyle ilgilenmek yerine, detaylara gömülürseniz, -ya da tam tersi- bu sizi planladığınız noktadan ya da sonuçtan farklı bir yere götürebilir.
Sevgiyle kalın