Ecz. Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı…
OTC ürünler Türkiye’de 2018 yılında %31,5 büyüme ile değerde 2,4 milyar TL’ye, kutuda ise %9,8 artış ile 178 milyon kutu hacme erişti.
TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ RAPORU
İEİS 2018 yılı Türkiye İlaç Sektörü Raporu açıklandı. Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı biyosidal ürünler, farmasötik formdaki bazı tıbbi cihazlar, tıbbi amaçlı mamalar, kozmetik ve dermokozmetik ürünleri; Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izinli vitaminler, gıda takviyeleri ve mamalar 2018 yılında %31,5 büyüme ile değerde 2,4 milyar TL’ye, kutuda ise %9,8 artış ile 178 milyon kutu hacme erişti.
Türkiye ilaç pazarı 2018 yılında hastane ve eczane kanalında değer ölçeğinde %26,1 büyüme ile 30,94 milyar TL’ye ulaşmıştı. Kutu ölçeğinde ise %3,6 artış ile 2,30 milyar kutu satış gerçekleşti.
Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 500 kuruluş, uluslararası standartlarda üretim yapan 81 ilaç ve 11 hammadde üretim tesisi bulunuyor. İlaç endüstrisi, 35 binden fazla çalışanıyla, ülkemizin artan ve yaşlanan nüfusuna 11 binden fazla ürün sunuyor, 160’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Hemen hemen dünyada en ucuz satılan ilaçlar ülkemizde. Üretimde önemli işler yapıyoruz ama ne ilaç firmaları kazanıyor ne de eczacı…
TABELA YENİLEME ERTELENDİ
Hemen hemen her sayımızda yazdık. Tabela yenileme zorunluluğu ertelenmeli diye. Ve nihayet ertelendi. Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayınlandı. Buna göre; tabela değiştirme ve ısı nem cihazı zorunluluğu 31/12/2020 tarihine kadar ertelendi. Aklın yolu bir diyelim ve bu kararı alanlara teşekkür edelim…
Geçtiğimiz sayıda yazımızın konusu yeni açılan eczacılık fakülteleri idi. İhtiyaç olmamasına rağmen ardı ardına açılan fakülteler mesleğimizin geleceğini tehdit eder hale geldi. Türk Eczacıları Birliği (TEB) de bu konuyu gündemine aldı ve yaptığı açıklamada; “Eczacılık Mesleği İçin Tehlike Çanları Çalıyor” dedi. TEB’in, yeni açılan eczacılık fakültelerinin mesleği zora soktuğu yönündeki açıklamalarını haberimizde bulabilirsiniz.
74 YILDIR ECZACILIK YAPIYOR
İstanbul’un en yaşlı eczacısı 95 yaşındaki Gülzar Aydın, 74 yıldır mesleğini büyük bir şevk ve heyecanla sürdürüyor. Köşe yazarımız Dr. Ecz. Metin Uyar’ın bu sayımızda yayınlanmak üzere gönderdiği köşe yazısını okuduğumda inanın Gülzar Hanım’a imrendim. Allah bana da bu yaşa kadar mesleğe hizmet etmeyi nasip etsin dedim. İstanbul Eczacı Odası kayıtlarına göre İstanbul’un en yaşlı eczacısı olan Gülzar Aydın, ilerleyen yaşına rağmen Yeşilyurt’taki eczanesinde mesleğini severek yapmaya devam ediyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı Eczacı Okulu’ndan 1945 yılında mezun olan Aydın’a uzun ömürler diliyorum.
DOPDOLU BİR DERGİ…
Yaz aylarına girdik. Herkesin bir tatil planı var. Tatil planı yaparken yanınıza almanız gereken ürünler de var tabi. Yetişkinler ve çocuklar için en başta güneş kremleri geliyor. Bu ürünleri alırken dikkat edilecek en önemli konu ise bir eczaneden alınması. Güvenilir ürünler her zaman eczanelerden temin edilebilir. Güneşten korunmak için bu sayımızda Uzm. Dr. Eneida Kote’nin önemli önerileri bulunuyor. Okumanızı öneririm. Türkiye’nin en köklü geçmişe sahip eczacılık fakülteleri arasında yer alan Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan ve Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ile yaptığımız röportajları da ilgiyle okuyacağınızı umarım. Köşe yazarlarımız Fikret Küçükkoyuncu, Ecz. Kerem Demirgil, Dr. Ecz. Metin Uyar, Dr. Ecz. A. Alper Öztürk ve Ecz. Gülay Güleşce Varol’un yazıları ise önemli bilgiler ihtiva ediyor…
Esen kalın…