Ecz. Kerem Demirgil yazdı…
Yazımın başlığını okuduğunuzda yine aklınıza şu düşüncenin geldiğine eminim. “Kesinlikle bizimle dalga geçiyor, ya da arkasında bir akıl oyunu var.”
Yazımın başlığını okuduğunuzda yine aklınıza şu düşüncenin geldiğine eminim. “Kesinlikle bizimle dalga geçiyor, ya da arkasında bir akıl oyunu var.” Lütfen sabredin. Makalemin sonunda aklınızdaki soruların tamamının cevaplanacağına ve soru işaretlerini ortadan kaldıracağıma emin olabilirsiniz. O halde dilerseniz, soğutmadan ve keyifle yemeğimizi yemeğe başlayalım.
Neden 1+1?
1+1 ,uzun yıllardır kullanılan bir metafor aslında. Farklı alanlarda, farklı amaçlarla kullanılıyor. Bugün sizlerle olası amaçları sıraladıktan sonra, istediğimiz birini seçip irdeleyeceğiz. İsterseniz bu metaforun kullanılma amaçlarıyla başlayalım:
- 1+1, okumayı yeni öğrenmiş, belki de henüz öğrenmemiş çocukların cevaplayabileceği, çok basit bir soru gibi görünür. 100 kişiye sorsak, çok büyük bir ihtimalle cevap olarak “2” verilecektir. Matematiksel olarak cevabı çok basit ve kesin olarak görünen bu soru, farklı bakış açılarıyla, farklı sonuçlar verebilir mi? Felsefi bir bakış açısıyla, ‘kime göre, neye göre?” Aynen iş hayatı gibi değil mi aslında? Bir soru ya da sorunu çözmek istiyorsunuz? Çok basit görünüyor? Ama farklı bakış açılarıyla olaya yaklaştığınızda aslında soru ya da sorunun göründüğünden çok daha farklı ve karmaşık olduğunu görüyorsunuz. Ve daha da ilginci soruyu cevaplamak isteyen herkes farklı açılardan yaklaşıp, farklı sonuçlara ulaşabiliyor. Yani tek bir yol, tek bir sonuç yok. Alın size ikilem.
- 1+1 ,aynı zamanda hayatta sinerjiyi ifade etmek için kullanılan bir ifade. Bazen de tam tersi. Şöyle ki, sinerji olunca 1+1, 2’den fazla bir sonuç verebilirken -ki ne kadar fazla olacağını sinerjinin seviyesi belirler.- bazen de tam tersi durumlar geçerli olabiliyor ve 2’den daha az bir sonuca ulaşabiliyorsunuz. Bir ekip düşünün.2 kişilik bir ekip. Herkes işini düzgün yapıyor ve sinerji içerisinde çalışıyor. Burada elde edeceğimizi performans toplamı 2 kişilik performanstan daha fazla olabilir. Yani 1+1, 2’den fazla olabilir. Peki, ya bu ekip üyelerinden biri beklenen performansı yakalayamıyorsa? İşte burada da elde edeceğimiz performans toplamı,2 kişilik performanstan daha az olabilir.
- 1+1,bazen de kesinliği ifade etmek için kullanılır. Matematiksel olarak kabul edildiğinden dolayı, kesinlik gerektiren bazı ifadeler için 1+1 ifadesi sıklıkla karşımıza çıkar. İş hayatında da kurallarla çerçevelenmiş ve başkaları tarafından değiştirilemeyecek kurallar için 1+1 metaforu kullanılır. Çünkü ne süreci, ne de sonucu değiştirebilirsiniz.
1+1: Sinerji?
1+1’in ekip çalışmasında sinerjiyi ya da tam tersini ifade ettiği durumlara göz attığımızda karşımız genellikle sinerjinin nasıl arttırılacağı, tam tersi durumların ise nasıl azaltılacağı sorusu ortaya çıkar. Bunun için bakılması gereken şey aslında oldukça basittir:
”Neden ?: Ekiplerin performansını arttıran ya da azaltan etkenler nelerdir?”
Performansı arttıran etkenlerin sayısı oldukça fazladır, hatırlanması ve uygulanmaları kolaydır. Ancak performansı azaltan, ekibin çalışmasını / sinerjik çalışmasını engelleyen nedenleri hatırlamak, saymak ve bunlardan vazgeçmek oldukça zordur.
İş hayatında hatırı sayılır bir üne sahip olan yazar Patrick Lencioni, 2002 yılında kaleme aldığı ve Türkçe’ye “Ekiplerin Beş Temel Aksaklığı” şeklinde çevrilen “the Five Disfunctions of a Team“ isimli kitabında, bir ekibin düzgün çalışmasına mani olan 5 temel aksaklıktan bahsetmektedir. Bu aksaklıklar:
- Sonuçları dikkate almama
- Sorumluluktan ve hesap vermekten kaçınma
- Bağlılık eksikliği
- Çatışma korkusu, tartışmadan kaçınma ve
- Güven eksikliğidir.
Dolayısıyla, sinerjik işleyişe sahip, başarılı bir ekipte bulunan olumlu özellikler şunlardır:
Bir lider ya da yönetici pozisyonundaysanız, ekibinizin işleyişinde aksaklığa sebep olabilecek her türlü aksaklığa duyarlı olmalı ve her birini istisnasız mercek altında tutmalısınız. Unutmayın ki iyi bir yönetici ve liderin en önemli görevi, yaratacağı motivasyonla, ekip üyelerini maksimum kapasiteyle , sürdürülebilir bir şekilde çalıştırmaktır. Dolayısıyla, gerçek hayatta 1+1, değil mümkünse 11 etmelidir.
Sevgiyle kalın…