TEİS: REEL AVRO KURU 6,55 İKEN İLAÇ AVRO KURU 3,81 TL’DE KALDI !
Fiyat Değerlendirme Komisyonu kararına göre 19 Şubat’tan itibaren geçerli olacak ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Avro kuru yüzde 12,1 artışla 3,40’tan 3,81 TL’ye yükseldi.
Bu sene ilaçta Avro değerinin 3,81 lira olarak belirlendiğini ve ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Avro kurunun geçen yıla göre 41 kuruş arttığını söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan şunları kaydetti:
“Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına dair kararda “senede bir kere ilaç döviz kuru-avro değeri belirleniyor. Mevzuata göre 19 Şubat tarihinde “ilaç üretici ve ithalatçıları” için yeni fiyat uygulaması başlar. İlaçta avro değeri belirlenir, bu değer sabittir ve günlük döviz fiyatlarına benzemez ve senede bir kere yapılır.
Saydan bu sene, geçmiş senelere nazaran daha az sıkıntı yaşadıklarını ve bunun sebebinin TİTCK’nun 25.12.2019 tarihli 2019/3 nolu genelgesi olduğunu söyleyerek, Genelgenin uygulama başlangıç tarihinin de 01.02.2020 olarak belirlendiğini belirtti.
Saydan, Genelgeye göre; İTS bildirimlerinin yapılması için ilaç firmalarına getirilen süre kısıtlamasının eczanelere olan ilaç akışının durmasını engellediğini ifade etti.
İLAÇ FİYAT KARARNAMESİNDE YENİDEN DÜZENLEME GEREKİYOR.
İlaç ve eczacılık hizmetinin sürdürülebilirliği açısından İlaç fiyat kararnamesinin yeniden düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Saydan şöyle devam etti:
“– İlaç fiyatlandırmasında yılda bir defa Avro kuruna bağlı olan uygulamadan vazgeçilerek belirli aralıklarla enflasyon oranında artış yapılmasının sağlanması,
-Artan işletme giderlerimiz göz önünde bulundurularak ilaç fiyat değişikliklerinde özellikle 4. ve 5. kademe ilaçlarda eczacı kar oranlarının yeniden belirlenmesi, sağlanmalıdır.
Bu güncelleme sağlanmadığı takdirde bulunamayan ilaç sorunu ne kadar tedbir alınırsa alınsın devam edecek, yeni molekül ilaçlar ülkemize gelmeyecek ve yerli ilaç üretimine ağırlık verilmesini sağlayacak olan milli ilaç projesi tam anlamıyla hayata geçmeyecektir.
BULUNMAYAN İLAÇ SORUNUNU AZALTMAK İÇİN ECZANELER ARASI İLAÇ TAKASINDA KISITLAMA KALDIRILMALI
Ülkemizdeki ilaç tüketimi bölgelere hatta şehirler göre değişiklik gösteriyor. Bazı illerde yoka giren ilaçlar, başka illerde hala bulunabiliyor. Bunun için 6197 sayılı kanunumuzda “eczaneler arası takas” yapılabilmesi mümkün olmasına rağmen, TİTCK tarafından sadece il içi takas uygulamasına izin veriliyor. Bu durum komşu illerdeki eczacı meslektaşlarımızdan bile vatandaşlarımızın ilaçlarını takas edip almamıza engel oluyor. Öyle ki mesafeleri çok yakın ama farklı il sınırlarında olan karı-koca meslektaşlarımız bile kanunumuzun verdiği bu kolaylığı kullanamıyor. Bu engelin kaldırılması özellikle sıkıntı yaşadığımız bu süreçte ilaç ve eczacılık hizmetimize kolaylık sağlayacak. İlaç sıkıntısı yaşanmaması, piyasada bulunan ilaçların efektif kullanımının sağlanması için iller arası takas yasağının kaldırılması gerekiyor.
İlaç; Vazgeçilemez, ertelenemez ve yerine başka bir şey kullanılamayan hayati bir üründür. İlacın ikamesi olmaz, ihtiyaç duyulduğunda bulunabilir ve ulaşılabilir olması hayati önem taşımaktadır. İlaç üretici, tedarikçi ve dağıtıcı firmaların, ilacın piyasaya arzında problem yaşanmaması için gereken gayreti göstermeleri gerekmektedir.
Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak, meslektaşlarımızın vatandaşlarımıza 7 gün 24 saat her tüm olumsuz koşula rağmen ilaç hizmeti verebilmek için çalıştığını, bu konuda yaptıkları fedakarlıkları bilmelerini arzu ediyoruz.
İlacın her zaman ulaşılabilir ve bulunabilir olması için yetkililerin taleplerimize ve önerilerimize kulak vermesi gerektiğinin altını bir kez daha önemle çiziyoruz.”