Ecz. Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı…
COVID-19 pandemisi sürecinde eczacılar büyük bir özveriyle görevlerini yaptılar. 80 milyon maskeyi vatandaşlarımıza gönüllü olarak dağıtan eczacılarımızı kutlarım.
COVID-19 pandemisi sürecinde eczacılar büyük bir özveriyle görevlerini yaptılar. Tüm sağlık çalışanları gibi en ön safta yer alarak hastaları ilaçsız bırakmadılar. Bu süreçte hayatını kaybeden meslektaşlarımız ve eczane çalışanları da oldu. Onlara Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyoruz. Nasıl Türkiye’deki birçok hastane pandemi hastanesi olduysa, istisnasız 27 bin eczane pandemi eczanesi oldu adeta. Eczanelere gelen COVİD-19’lu hastaların ve bu riski taşıyanların reçetelerini karşılayan, 80 milyon maskeyi vatandaşlarımıza gönüllü olarak dağıtan eczacılarımızı kutlarım. Hastalık bulaşma riskini göze alarak can siperane çalıştılar. Yeri geldi tulum, maske, dezenfektan bulamadılar. Eczanelerinde her türlü tedbiri alarak vatandaşların sağlığını da korudular. Yazarımız Dr. Ecz. Metin Uyar’ın, “COVID-19’a karşı eczacılar kendi OHAL’lerini oluşturdu” başlıklı yazısını okumanızı isterim. Metin Uyar, pandemi sürecinde eczacıların nasıl hizmet verdiklerini ayrıntılarıyla ele almış yazısında.
ECZANE CİROLARI DÜŞTÜ
Pandemi sürecinde Türkiye genelindeki birçok hastanede poliklinik hizmeti verilemedi. Birçok Aile Sağlığı Merkezi’nde hasta sayıları azaldı. Dolayısıyla eczanelerin de ciroları paralel olarak azaldı. Ama eczacılar Birinci Basamak Sağlık Hizmeti Sunucusu olduklarının bilinciyle hizmetlerini devam ettiriyorlar. Eczane ekonomilerinin ciddi zora girdiği bu dönemde eczacılarımıza nasıl katkı sağlanabilir bunun düşünülmesi gerekmektedir. Türk Eczacıları Birliği (TEB) mesela; eczacılardan 1 yıllık aidatlarını almayabilir. TEB, böylece küçük bir katkı sunabilir belki eczacılarımıza. TEB, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya Mayıs ayında gönderdiği mektupta eczacıların sorunlarına dikkat çekerek Bakan Bey’den destek istedi ama ne derece etkili olur bilemiyorum. TEB, Bakan Koca’dan benim de geçen sayıda köşemde ele aldığım kağıt reçetelerin taranmasının iptalini istedi. COVID-19 sürecinde bu tarama işi ertelendi ama tamamen iptal edilmesi eczacılarımızı büyük bir yükten kurtaracaktır. TEB ayrıca, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğde değişiklik yaparak, ilaç fiyatlarına göre değişen orandaki yüzdesel kârlılıkların her üç kademe için 5 puan arttırılmasını de istedi Sayın Bakan’dan. TEB ayrıca, eczacılara ve eczane çalışanlarına koruyucu ekipman sağlanması konusunda da Sağlık Bakanının desteğini talep etti mektubunda. Bu süreçte Sayın Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’dan eczacıları sevindirecekler kararlar bekliyoruz.
SURİYELİ SIĞINMACILARIN REÇETELERİ
Bilindiği gibi İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye’de sayısı 4 milyona yaklaşan Suriyeli sığınmacıların kağıt reçetelerinin karşılanabilmesi için başhekim ve sağlık müdürünün onayını istiyor. Kağıt reçetelerin onay zorunluluğu ciddi mağduriyetler doğuruyor. Kâğıt reçetelerin onay işlemleri için hastalar hastane çıkışı bir de Sağlık Müdürlüğü’ne gitmek zorunda kalıyor. Ayrıca, eczanelerimizce karşılanıp onay eksiği olan reçeteler iade edilmeyip kesintiler uygulanıyor. Mevcut süreçte Kurum ödemeleri zaten 5-6 ayı buluyor. Üstüne bir de eczacıların büyük özveri göstererek karşıladığı bu reçetelere onay eksikliği sebebiyle kesinti işlemi uygulanması mali olarak eczanelerimizi zor durumda bırakıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Sayın Nurten Saydan bu konuya dikkat çekerek, onay zorunluluğunun oluşturduğu mağduriyetin düzeltilmesini istedi. Saydan’ın, “Eczane eczacılarının ilk ve tek sendikası TEİS olarak, hekim tarafından düzenlenmiş ve hak sahibine teslim edilmiş kağıt reçetelerde kesinti yapılmaması için Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nü bu konuda acilen düzenleme yapmaya davet ediyoruz” sözüne katılıyoruz. Kağıt reçetelerin il sağlık müdürlüklerine onaylanması kaldırılsın, hem eczacı hem hasta mağdur olmasın…