Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya hızla yayılan Corona virüsü insan sağılığını tehdit etmeye devam ediyor.
Corona virüsüne yakalanmamak için ya da hafif atlatabilmek için insanların bu dönemde gıda takviyelerine olan talepleri de arttı. Ancak bu tür ürünlerin internetten alınması endişe verici boyutlar taşıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, pandemi döneminde gıda takviyelerine olan talebin arttığını söyleyerek, “Bu tür ürünleri vatandaşlar alırken doktor tavsiyesiyle eczacılarından almalılar. İnternetten alınan gıda takviyelerinin güvenirliliği bulunmuyor” dedi.
Saydan konuyla ilgili şunları söyledi:
“Sosyal medyada ve internet gibi ortamlarda insanlar birbirlerine corona virüsüne iyi geldiği iddia edilen ilaç ve gıda takviyesi öneriyorlar. Biliyorsunuz ki, yanlış ilaç kullanımı da en az corona virüsü kadar ölümcüldür. Kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanmamanız gerekiyor.
Unutulmamalıdır ki bilinçsiz şekilde kullanılan bağışıklık güçlendirici gıda takviyeleri Covid pozitif veya temaslı kişilerde sitokin fırtınası denen bir sendroma neden olabilir. Bu sendrom akciğerlere zarar vererek ölümlere yol açabilir.
Dünyada ve ülkemizde yaşanan son gelişmelerle birlikte gıda takviyelerine olan artış hızla artıyor. Ancak gıda takviyesi adı altında internet vb. gibi ortamlarda reklamı yapılan ürünlerin güvenilirliği bulunmuyor. Bakanlığımız da bu tür ürünlerin internet gibi ortamlardan değil, eczanelerden alınması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunuyor.
Gıda takviyesi adı altında TV, internet vb yerlerde reklamları yapılan ve kontrolsüz bir şekilde satılan ürünlerin bazı hastalıkları tedavi ettiği gerekçesiyle insanlara gerçek olmayan vaatlerde bulunuluyor.
İlaçların eczacı denetiminde satılmasıyla, vatandaşın daha önce bilinçsizce tükettikleri bitkisel ürünler yüzünden sağlığının bozulmasının, boşa harcadıkları paralar ve mucizevi etkiler vaat edilmesinin önüne geçilecektir. Üstelik yanlış ilaç kullanımı sonucunda oluşan rahatsızlıklara ait tedavi için devletin ödediği masrafları da düşürecektir.
TEİS olarak, Sağlık Bakanlığı’nın gıda takviyesi adı altında piyasaya verilmiş olan bitkisel ilaçlar için yapmış olduğu uygulamaları daha sıkı bir şekilde denetim altına almasını, ciddi bir düzenleme yapmasını bekliyoruz. Ayrıca vatandaşların da bu konuda dikkatli olmaları gerekiyor.”