Avène Dermatoloji Laboratuvarları’nın kemoterapi ve radyoterapi gören hastalarda yaşam kalitesinin iyileştirilmesini desteklemek amacıyla ortaya koyduğu One Smile “Cildiniz Gülümsesin” Projesi Pera Palas Jumeirah’da yapılan bir toplantıda paylaşıldı. Projenin Türkiye ayağı Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği’nin desteği ve işbirliğiyle yürütülmekte.
Pierre Fabre Dermokozmetik Pazarlama Müdürü Simge Ertuncay toplantıda; “Pierre Fabre Dermokozmetik; kurulduğu günden bu yana benimsediği ‘Sağlıktan Güzelliğe’ sloganını her türlü faaliyetinde ön plana çıkarmaktadır. Avène Dermatoloji Laboratuarları her zaman tek bir temel hedefe odaklanır: İnsanların yaşam kalitelerini iyileştirmek. Bu nedenle dermatoloji ile güzelliği bir araya getiren aktiviteler yapar. One Smile “Cildiniz Gülümsesin” Projesi kanser tedavilerinin yarattığı fiziksel değişimlerle baş etmek ve savaşmak zorunda kalan kadın ve erkekleri hedefleyen bir eğitim projesidir. Kanser hastası olmak başlı başına bir mücadeledir. Bu zorlu hastalık ile baş etmeye çalışırken hastaların çok büyük bir kısmı kanser tedavilerinin cilt üzerinde yarattığı yan etkilerle de baş etmek zorunda kalmaktadır. Avène Dermatoloji Laboratuarları cilt üzerindeki yan etkilerle savaşan hastalara gülümsemelerini geri vermek amacı ile yola çıkmıştır. Yan etkileri doğru yönetmek hastaların yaşam kalitelerine katkı sağlayarak çoğu zaman tedaviye devamı kolaylaştırır. One Smile bilgilendirme ve eğitim projesinde hedef kitlemiz öncelikle kanser hastaları ve hastalar ile temas halindeki sağlık profesyonelleridir. One Smile “Cildiniz Gülümsesin” Projesi’nde Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği ile birlikte, 2017 yılında hasta seminerleri ve eğitimler düzenleyerek kanser hastalarının bu yolculukta karşılaştıkları cilt üzerindeki problemlere ve bu problemlerin nasıl doğru yönetileceğine odaklanacağız. Hatta bu yıl Haziran ayında bir hastamızı Avène Hidroterapi Merkezi’ne tedavi edilmek üzere göndereceğiz. Avène Hidroterapi Merkezi’ne gidecek olan hastanın Türkiye’deki takip ve kontrolleri Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Sibel Alper tarafından yapılmaktadır” dedi.
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Sibel Alper de; “Kanser tedavisinin deri, tırnak ve saçtaki olumsuz etkileri iyi bilinmektedir. Çok yararlı etkileri olan, geniş kapsamlı özel bakım ve dermo-kozmetik tedaviler sayesinde, bu olumsuz etkileri önlemek ve azaltmak mümkündür. Kanser tedavilerinin deri üzerindeki olumsuz etkilerini yönetmek, tedavinin bütünüyle etkili olmasını sağlayarak hastanın yaşam kalitesini yükseltmeyi sağlar’ diyerek konukları bilgilendirdi.
Deride kaşıntı:
Deri, saç ve tırnaklarda yan etkilerin en yaygın etkiler olduğunu ifade eden Alper; şiddetli ilaç reaksiyonlarında döküntüsüz kaşıntı, ürtiker(ısırganla temas edildiğinde oluşan döküntülere benzeyen kırmızı lekeler), tüm vücutta kırmızı döküntü ve güneşe karşı ani hassasiyet olabileceğini, aşırı şiddetli reaksiyonlarda ise yoğun kızarıklık, ateş, derinin ayrılması (kabarcıklar ve su toplaması (bül), gözlerde sızlama ve ağız ülserleri, kızarıklık ve püstüller oluştuğunu söyledi. Cilt çoğunlukla kepeklenir, pullanır ve sertleşir, yani kurur. Daha kuru bir cilt daha hassas olduğundan kaşıntı, gerilme ve cilt rahatsızlığı ona eşlik edebilir. Kuruluk veya kserozis, parmaklarda veya topuklardaki çatlaklar, çatlamış deri veya örneğin bacaklardaki çatlak deri ile belirgin hale gelebilir.
Saçlarda dökülme:
Saç dökülmesini, doktorlar “alopesi” olarak adlandırır, bazı kemoterapi formlarının tipik sonucudur. Bazı hedefe yönelik terapilerde de belirebilir. Bu durumlarda görülen alopesi genellikle kısmidir. Kemoterapiye bağlı alopesi başlangıçta hızlı ve şiddetlidir. Saçların tamamı veya tamamına yakın bir kısmı dökülür, ancak kafa derisi tamamen sağlıklı kalır. Kirpikler, kaşlar ve vücut tüyleri de etkilenir. Kemoterapi bitimini takip eden aylar içerisinde yeniden uzama gerçekleşir; genellikle saçın tamamı uzar. Yeni saç eski saçla aynı olabilir, ancak bazen daha az veya daha fazla kıvırcık, daha açık veya daha koyu renkli gibi farklı da olabilir.
Tırnaklarda acı veren değişim:
Tırnaklarınızın rengi, kalınlığı, dokusu ve büyümesi önemli şekilde değişebilir. Tırnak kenarı enflamasyonu yüzünden canınız yanabilir. Bu durumda tırnaklarınıza bakım uygulamanız gerekmektedir.
Prof. Dr. Sibel Alper; “Kanser tedavisinin deri, tırnak ve saçtaki olumsuz etkilerini azaltmak için geniş kapsamlı özel bakım ve dermokozmetik tedaviler sayesinde, bu olumsuz etkileri önlemek ve azaltmak mümkündür. Cilt kuruluğunu önleyecek nemlendirici kremler, tırnaklarda hassas cilde uyumlu kremler kullanılması önerilir. Güneşten korunmak için yüksek dereceli SPF (50+) güneş koruyucuları kullanılmalı, su ve terlemeye dayanıklı hipoalerjenik, kokusuz güneş koruyucularını tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği Başkanı Nevval Sevindi “Derneğimiz bizim gibi tedavi görmüş, çeşitli etkiler yaşamış, çözüm aramış hastaların kurduğu bir dernek. Derneğimizin amacı kanser hastalarının yaşam kalitesini arttırmaktır. Kanserden kurtulmak yetmiyor bedenen ve ruhen normalleşerek hayata devam etmek gerekiyor.
Kemoterapi ve radyoterapi gören hastalarda ciltte görülen kuruma çoğu zaman kaşıntıya ve yaşam kalitesi kaybına neden olmaktadır. Kaşıntıyı hafifletmenin yolu cildi nemlendirmektir. Uygun bir nemlendirici kullanılarak ciltte kaybolan nem sağlanabilir. Radyoterapi sonrası meme ve ciltte yanıkların tedavisi önemlidir. Cildimiz bizim dış dünya ile temasımız; onun güzelliği ve sağlığı bize psikolojik destek demektir.
Biz Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği yönetimi olarak; deneyimlediğimiz cilt sorunları ile karşılaşan hastalarımızı doğru bilgilendirmek istiyoruz. Amacımız bu misyonu kalıcı hale getirmektir.”