Ecz. Yusuf KÜRKÇÜOĞLU
Eczacının sırtındaki yükler hafiflemezken bir yük daha geldi. Kamu Kurum Iskontosunu uygulamayan firmalara yaptırım uygulanmadığı için eczacılar onlarca kalem ürünü zarar ederek satmakta.
ECZACI İLAÇ SATARKEN ZARAR EDİYOR
Eczacının sırtındaki yükler hafiflemezken bir yük daha geldi. Kamu Kurum Iskontosunu uygulamayan firmalara yaptırım uygulanmadığı için eczacılar onlarca kalem ürünü zarar ederek satmakta. Son dönemde birçok ilaçta hastaya fark çıkıyor. Bu farkların bazılarını Medula sistemi gösterirken birçoğunu göstermiyor. Ve eczacı örneğin 30 TL’ye aldığı bir ilacı 27 TL’ye zararına hastaya satabiliyor. Özetle eczacı farkında bile olmadan onlarca ilacı maliyetinin altında satıyor.
ŞEKER ÖLÇÜM ÇUBUKLARI
Bir fiyat farkı da diyabet hastalarının kullandığı şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçlarında çıkıyor. Kutu başına 5 ile 40 TL arası fiyat farkı çıkabiliyor. Şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçları skalasındaki birçok üründe, ürünün eczane temin fiyatı, kurum tarafından ödenen fiyatın üstünde kalmakta, dolayısıyla bu durum eczacılarla hastaları karşı karşıya getirmekte. Daha yüzlerce üründe çıkan fiyat farkları hasta ile eczacıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Kurumca ödenen fiyatların değişen serbest piyasa ekonomisi ve koşulları üzerinden tekrar revize edilerek güncellenmesi gerekmekte.
TABELA DEĞİŞTİRİLMESİ ZORUNLULUĞU
Eczacıların yaşadığı bir diğer sorun ise tabelaların değiştirilmesi konusu. Standart tabela zorunluluğu eczacıların sırtında büyük bir yük. Bir eczane tabelası en az 5 bin TL’ye değiştiriliyor. Tabelaların değiştirilmesi konusu ertelenirse eczacılarımız az da olsa bir nefes alacaktır. Zaten tabelası eskiyen eczaneler zorunlu olsa da olmasa da tabelalarını değiştiriyorlar. Bunu zorunlu hale getirmek eczacıya büyük bir yük.
DEPOLAR VADELERİ NEDEN GERİ ÇEKİYOR?
Eczacılar bir yandan ekonomik sıkıntılarla boğuşurken bir yandan da ecza depolarının vadeleri geri çekmeleriyle uğraşmak zorunda kalıyor. Vadelerin geri çekilmesi demek eczacıların krediye bulaştırılması demek. Yıllardır belli bir sistem ile yürüyen depo ödemeleri ansızın değişirse eczane ekonomileri büyük darbe alır. İşletme giderleri sürekli yükselen eczaneler bu durum karşısında daha da zora girdi. Döviz fiyatları büyük oranda düşmesine rağmen neden böyle bir uygulamaya gidildiğine eczacılar bir anlam veremiyor. Depoların eczanelere destek olması gereken bir ortamda vadelerin geri çekilmesi kararı yeniden gözden geçirilmelidir.
RADIX ATAKTA
Bu yıl içerisinde güneş ürünleri ile eczane raflarındaki yerini alan Radix markası, hızlı bir atak yaparak Anne ve Bebek serilerini de piyasaya sundu. Yüzde 100 yerli üretim olan ve sadece eczanelerde satılan Radix ürünleri, Radix Pharma’nın bir markası. Bir eczacı markası olan Radix 2019’da yeni ürünlerle skalasını büyütmeyi hedefliyor. Radix ürünleri ile ilgili haber çalışmamızı dergimizde bulabilirsiniz.
YENİ YAZARIMIZ
Ecz. Gülay Güleşce Varol da dergimizin deneyimli yazarları arasına katıldı. Homeopat eczacı olan Ecz. Varol, eczacıların gündeminde olan bir konu olan Homeopati ile ilgili yazılar kaleme alacak. Gülay Güleşce Varol’a ‘Hoş geldin’ derken ilk yazısını ilgiyle okuyacağınızı umuyorum.
Bu sayı dergimiz yine dopdolu. Bir eczacı markası olan Phytoil Aromatherapy’nin kurucusu Ecz. Özlem Pamuk Yıldız ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Bir diğer röportajımızı ise Ecz. Hanifi Sönmez ile yaptık. Ezaş ile Diyarbakır’daki eczanesini yenileyen Sayın Sönmez’in eczanesini ise kapağımıza taşıdık. Academic Trend Health Yönetim Danışmanı Ecz. Kerem Demirgil ile ise çalışmaları hakkında bir röportaj yaptık. Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği, 8. Seçimli Olağan Genel Kurulunda Başkanlığa yeniden Ecz. Armağan Ener seçildi. Sayın Ener’i ve yeni yönetim kurulunu tebrik ederiz.