Bu sene 20. kuruluş yılını kutlayan Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) tarafından İstanbul’da düzenlenen ‘En Büyük Eczacılık Buluşması’ Geleceğin E hali büyük bir katılım ile gerçekleştirildi.
Bu sene 20. kuruluş yılını kutlayan Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) tarafından İstanbul’da düzenlenen ‘En Büyük Eczacılık Buluşması’ Geleceğin E hali büyük bir katılım ile gerçekleştirildi. “Sürdürülebilir Proaktif Eczacılık” mottosuyla 24-25-26 Ekim 2024 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi (ICC)’nde gerçekleştirilen “Geleceğin E hali 2024”de 3 gün boyunca; 3 salonda eş zamanlı yapılan 60 panel ve uydu sempozyumda 116 ulusal ve uluslararası alanında söz sahibi konuşmacı ve oturum başkanı görev aldı. Ayrıca 81 firma; stant, çeşitli aktiviteler ve uygulama alanlarıyla kongreye renk kattı. “Eczane Pharmetic”de bulunan Farmasötik Bakım Uygulama Odası’nda eğitim çalışmaları, Majistral Uygulama Laboratuvarı’nda ise ilaç hazırlama çalışmaları gerçekleştirildi.
Düzenlenen basın toplantısında konuşan; PGED Başkanı Ecz. Şule Dilek Yağcı Tüysüz, “Eczacılıkta çağın ötesine giden yolculuğun anahtarını elinde tutanları ve eczaneden geleceğe açılan kapıdan adım atanları tekrar bir araya getirdiğimiz, daha büyük bir enerji ve daha büyük bir katılım ile gerçekleştirilen En Büyük Eczacılık Buluşması ‘Geleceğin E hali 2024’ kongre düzenleme ve bilimsel kurulumuz yoğun bir mesai harcadılar. Geleceğin E hali 2024’’ün Bilimsel Kurul Başkanlığını Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran, Bilimsel Kurul Başkan Danışmanlıklarını Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Mesut Sancar üstlendi. Bu büyük organizasyonun; eczacılarımıza, eczacılık öğrencilerimize ve tüm sağlık sektörümüze büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ayrıca hazırlanan doyurucu ve bilimsel programlara katkı sağlayan Türkiye’nin önde gelen tıp uzmanlık derneklerine, değerli hocalarımıza, akademisyenlerimize, sektörümüzün değerli temsilcilerine ve bu organizasyona bir yılı aşkın süredir emek veren katkı sağlayan herkese şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
Ecz. Şule Dilek Yağcı Tüysüz sözlerini şöyle sürdürdü: “Dernek olarak bizler kurulduğumuz günden beri mesleğimizin sürdürülebilirliğini sağlamak, toplum sağlığını korumak adına proaktif eczacılar olarak sürekli meslek içi eğitimleri almaktayız. Bu sayede hastalarımızın tedavi süreçlerinde hekimleriyle birlikte tedavilerini düzenlerken ilacı doğru kullanmak, polifarmasiye girmelerini engellemek, olası yan etkilerini ortadan kaldırmak için geçmişten gelen bilgilerimizi günümüz modern teknolojileri ile birleştirerek hastalarımıza aktarmaya çalışıyoruz. Dernek olarak yaptığımız tüm çalışmalarla ülkemizdeki sağlık okuryazarlığını artırmayı hedefliyoruz.”
PGED ve ‘Geleceğin E hali’
“Günümüzde eczacılık, tüm dünyada ve ülkemizde en önemli mesleklerden biri olma özelliğini sürdürmektedir” diyerek konuşmasına başlayan Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Onursal Başkanı Ecz. Armağan Ener de şunları söyledi: “Eczanelerimiz, birinci basamak sağlık kuruluşu olarak kesintisiz hizmet vermekte ve hastanın mahallesinde, sokağında, caddesinde ilk olarak uğrayabileceği önemli bir konumda bulunmaktadır. Meslek etiği ve kültürü gereği aylara, mevsimlere ve yaşanan, yaşanması gereken muhtemel bulaşıcı hastalıklara, pandemilere hazırlıklı olması toplumu uyarma, toplum sağlığına katkı sağlama görevi önceliklidir. Bu nedenle de eczacıların yaşam boyu öğrenmeye, gelişmeye açık olması ve buna önem vermesi gerekmektedir. Eczacılık mesleği bir taraftan da büyük sorunlarla baş etmeye çalışmaktadır. Dijital çağın gereği olan internet ortamından faydalanması yasak olan eczanelerimiz internet alışveriş siteleri ve market zincirlerinin acımasız rekabeti karşısında büyük tehdit altındadır. Son dönemlerde yaşanan ekonomik sorunlar ve kur farklarının etkisiyle ilaç dağıtımında sıkıntılar yaşanmaktadır. İşte bütün bu olası sorunları yıllar önce fark eden eczacılardan oluşan ve bu sene 20. kuruluş yılını kutlayan Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği, bu süre içerisinde gerçekleştirdiği projelerle ilacın yanı sıra OTC, besin destekleri, medikal, dermokozmetik gibi kişisel bakım ve sağlığa dair tüm alanlarda da belirleyici rol oynamakta, önderlik yapmaktadır.”
“Eczane dışında satılan tıbbi ürünler tehlikelidir”
Bilinçsiz ilaç kullanımının halk sağlığını tehdit ettiğini söyleyen PGED Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Pelin Tuba Fotan Ersoy, “Ülkemizde ne yazık ki sağlık profesyoneli olmayan kişilerin önerdiği, arkadaş veya komşunun önerdiği ilaçların kullanımı çok yüksek durumdadır ve toplum sağlığı için ciddi riskler oluşturmaktadır. Bu durum, ülkemizdeki sağlık okuryazarlığının ne yazık ki çok düşük olmasının bir göstergesidir” dedi.
Koruyucu sağlık anlayışında eczacıların büyük bir rolünün olduğunu anlatan Ersoy şöyle konuştu: “Fitoterapi konusunda tek eğitimli grup olan Eczacılar olarak internet ya da diğer satış kanalları üzerinden alınan gıda takviyeleri, zayıflama ilaçları, çaylar ve bitkisel karışımların böbrek ve karaciğer hasarlarından, ölüme kadar varabilen sonuçlarının önüne geçmek önemli amaçlarımız arasındadır. Bu konuda en yakın sağlık danışmanızın eczacılar, en yakın sağlık alanının eczaneler olduğunu vurgulamak istiyor, özellikle internetten satılan, ‘merdiven altı üretilen’ kozmetik-güzellik ve bakım ürünlerinin de zararları konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, Sağlık Bakanlığı onaylı tesislerde üretilip yine Bakanlıkça verilen ruhsat sonrası piyasaya sürülürken, kaçak yollarla Türkiye’ye sokulan ürünlerin izin ve ruhsatı bulunmamaktadır. Bu ürünlere bilinçsizce ve yüksek oranlarda konulan ilaç etken maddeleri, kullananlarda sonu ölüme varan yan etkilere sebep olabilmektedir. Bu ürünlerin üretim yeri, koşulları, saklama ve dağıtım şartları bilinmemekte ve kontrol edilememektedir. Etkinlik ve yan etkileri nedeniyle, içinde etken madde içeren tüm ürünler, halk sağlığını korumak için doktor önerisiyle, Sağlık Bakanlığı onay ve denetiminde veya 7/24 birinci basamak sağlık hizmetini büyük bir özveri ve güvenle veren, aldığı eğitimlerle bu alanlarda uzmanlaşan, meslek etiği içerisinde önce danışanını düşünen eczacı danışmanlığında sadece eczanelerde satılmalıdır. Doğru üretim, doğru koşullarda saklanma, doğru tedavi ve doğru danışmanlık ancak eczacılar eliyle yürütülebilir.”
Sürdürülebilir proaktif eczacılık
PGED Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Ayşem Jale Kıhtır da şu bilgileri verdi: “Proaktif eczacılık, çevresel etkileri minimize ederek, doğal kaynakların korunmasını hedeflemektedir. Yenilenebilir enerji kullanımı, atık yönetimi ve geri dönüşüm uygulamaları ile eczane ve ilaç üretim süreçlerinde doğaya saygılı yaklaşımlar benimsenir. Proaktif eczacılık, hastaların ilaç kullanımını optimize etmeyi ve sağlıklarını proaktif bir şekilde yönetmeyi amaçlar. Eczacılar, hastalarla daha yakın iletişim kurarak, ilaçların doğru kullanımını sağlar ve olası yan etkileri önler. Bu yaklaşımlar, hastaların yaşam kalitesini artırır ve toplum sağlığını korur. Sürdürülebilir eczacılık uygulamaları sayesinde çevresel kirlilik azalır ve doğal kaynaklar korunur. Proaktif eczacılık, sağlık hizmetlerinin etkinliğini artırarak, sağlık sistemi üzerindeki maliyetleri düşürür. Ayrıca, sürdürülebilir uygulamalar, uzun vadede ekonomik tasarruf sağlar ve eczane işletmelerinin maliyetlerini azaltır. Sürdürülebilirlik ve proaktif eczacılık, modern sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.”
“İlaca erişimde sorunlar devam ediyor”
PGED Yönetim Kurulu Üyesi Nurdan Gürgen ise konuşmasında ilaca erişimde sorunların devam ettiğini kaydetti. Gürgen şunları söyledi: “Hastalarımızın ilaca erişim hakkının önündeki engellerin bir an önce kaldırılması için artık kalıcı önlemlerin alınması gerekmektedir. Maliyetlerinin karşılanmadığı gerekçesiyle, çok sayıda ilaç firması ürettiği ve ithal ettiği ilaçları ya hiç getirmemekte ya da çok az, hastaların ihtiyaçlarını karşılayamayacak miktarda piyasa vermektedir. Unutulmamalıdır ki, ilaç yokluğunun sebebi eczacılarınız değildir. Hastaların ödediği katılım ve fark ücretleri de her geçen gün artmaktadır. Örneğin 100 liralık bir ilacın yüzde 50-80’ine kadar varan farklar hasta tarafından ödenmektedir. Sağlık, ilaç tasarruf yapabileceğiniz bir alan değildir. Plansız şekilde, ardı ardına açılan eczacılık fakülteleri nedeniyle ortaya çıkan istihdam problemlerine son verilmelidir.” Geleceğin E hali 2024 Bilimsel Kurul Başkanı Hacettepe Üni. Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran da konuşmasında gıda takviyelerinin ve ilaçların hayat süresini uzatıp uzatmadığı hakkında bilgiler verdi.