Yazdığım köşe yazılarına olumlu veya olumsuz tepkilerin gelmesi beni hep mutlu etmiştir. Genellikle hep olumlu mesajlar gelir. Bu mesajlardan biri de sektörün duayenlerinden Rebul Eczanesi sahibi Sayın Ecz. Mehmet Müderrisoğlu’na ait. Sayın Müderrisoğlu’nun mesajının bir kısmını köşeme almak istedim.
“Değerli meslektaşım Yusuf Kürkçüoğlu,
Her ay bir evvelkinden daha dolu ve güzelleşen OTC NEWS dergisi için önce sizi tebrik etmek isterim. Ağustos sayısında çıkan “ECZACI BIÇAK SIRTINDA” yazınızda olması gereken başlık “ECZACI KARNINDAN BIÇAKLANDI” olsaydı belki daha doğru olurdu.
2002 ile 2013 yılları arasında ilaç kutu sayısında % 172 artış olmuş, Kamu artışı bu artan sayıya rağmen % 8 fazla harcamada bulunmuş, ortalama ilaç kutu fiyatı 20.84 TL’den 8.14 TL’ye düşmüş. Ayda 50 bin lira ciro yapan bir eczacı 2002’de 9850 lira kazanırken artan ilaç kutu satışına rağmen kamu harcamasının artma oranı tatbik edildiğinde ayda 54 bin lira ciroya ulaşmış ama eczacının cebine sadece 81 lira kalmış. Mutlaka ki, eczacıyı bu duruma düşürenler banko arkasında çalışan bizler olmayıp, bizleri mecliste temsil edip toplantılarımızda ön sıraların verildiği ve alkışlanarak karşılanan eczacı milletvekilleri ile on yıldır meslek birliğimizin başında bulunan TEB yöneticileridir. Burada başarıdan söz edilecekse ayakta kalabilen mesleğini icra eden ECZACILARDIR.
Sevgilerimle
Mehmet Müderrisoğlu
Rebul Eczanesi”
Sayın Mehmet Müderrisoğlu yazısında doğrulara işaret etmiş. Eczacının kazancı, son 5 yılı baz alırsak adeta yok olmuş durumda. Hükümet yetkilileri bu durum karşısında ne yapıyor derseniz; sadece ilaç fiyatlarını düşürmekle uğraşıyorlar diyebilirim… Eczacının ekonomik durumu inanın kimsenin umurunda değil, olacağı da gözükmüyor.
Eczacının durumu, TEİS Başkanı Nurten Saydan’ın, sayfalarımız arasında yer alan, “Eczane ekonomileri çıkmazda” başlıklı haberde gözler önüne seriliyor. Saydan, ilaç pazarındaki ürünlerin neredeyse yarısının ciro bazında 10 TL ve altında olduğunu söyleyerek, ilaç fiyat düşüşlerinden dolayı eczanelerin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığının altını çiziyor. Eczacı umutsuz, eczacı mutsuz… Eczacının mutlu ve umutlu olmasını kim sağlayacak, yaşayıp göreceğiz…
Bu arada, Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği (TEB) Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol halen imzalanmadı. Düzenlenen bir Ek Protokol ile mevcut protokol hükümleri 01.10.2015 tarihine kadar uzatılmıştı. Yeni protokolde SGK’dan nelerin talep edildiği TEB’in internet sitesinde mevcut. Ama aynı sitede bu taleplerin büyük çoğunluğuna SGK’nın olumlu bakmadığı da belirtiliyor. Yani yine eczacılarımızın canını yakacak bir protokol ufukta gözüküyor. TEB Başkanı Sayın Erdoğan Çolak’ın, “Ekonomik kazanımlar içeren bir Protokolü bugün, hemen, şimdi istiyoruz” dememesi bakalım nasıl ses getirecek?
OTC News, Ekim ayında iki etkinlikte eczacılarla buluşuyor. İlki, 2-4 Ekim tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan “Farmavizyon Eczacılık Fuarı”. İkincisi ise 22-25 Ekim 2015 tarihleri arasında Antalya WOW Kremlin Palace’de düzenlenecek olan 2. Eczane Yönetimi Zirvesi. Geçen yıl 867 net kayıtla gerçekleşen zirvenin bu yıl 1000 kaydı aşması bekleniyor. En önemli ve ayırt edici özelliği, sadece eczane sahibi eczacıların bir araya gelmesi ve doğrudan ortak ihtiyaçlarına çözüm arayıp tecrübelerini paylaşabilecekleri bir ortam olması. Her iki etkinlikte yer alacak olan standımıza tüm eczacılarımızı bekleriz.
Esen Kalın.