Etkin Eczacılık Derneği 11. Bilimsel Yıl Sonu Toplantısı, 19-22 Aralık 2024 tarihleri arasında Antalya’da, eczacılar ve sektör temsilcilerinin geniş katılımı ile gerçekleştirildi.
Bu yılki toplantı teması dünya eczacılığındaki gelişim ve dönüşüm hedeflerini merkeze alan “Koruyucu Sağlıkta Eczacılık: 5N1E1” olarak belirlendi. Toplantının temasını temsilen, mitolojide koruyucu sağlıkla özdeşleşen tanrıça Hygieia simge olarak konumlandırıldı.
Bu yıl kuruluşunun 15. Yılını kutlayan Etkin Eczacılık Derneği tarafından düzenlenen toplantıda, Dünyada eczacılık uygulamalarının büyük bir dönüşüm ve gelişim içerisinde olduğuna dikkat çekildi.
TOPLUM ECZACISININ HALK SAĞLIĞINA KATKISI ÖNEMLİ
Toplum eczacısının hasta odaklı yaklaşım ile ilacı temin etme, bireye özgü farmasötik bakım hizmeti sunma, tedavi monitörizasyonu, komplikasyonların önlenmesi ve yönetimi uzmanlığının yanı sıra; insan odaklı yaklaşım ile toplum sağlığını korumada aktif rol oynayan, koruyucu sağlık hizmetleri, tarama ve erken teşhise yönlendirme, kronik hastalıkların yönetimi, bireysel sağlık danışmanlığı ve dijital sağlık uygulamaları danışmanlığı ile sağlık sisteminde farkındalık yaratan sağlık profesyonelleri olarak yeniden tanımlandığına vurgu yapıldı.
ECZANELERDE ECZACILIK UYGULAMALARININ KAPSAMI GENİŞLİYOR
‘Koruyucu Sağlıkta Eczacılık 5N1E1’ başlığı altında “Ne, Neden, Nerede, Ne Zaman, Nasıl” sorularına yanıt aranan toplantıda, eczacılık mesleğinin günümüzde birinci basamak sağlık hizmetini güçlendirmede üstlendiği olmazsa olmaz role dikkat çekildi.
Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Ecz. Hümeyra Laçin, “Dünyada eczanelerde eczacılık uygulamalarının kapsamı genişliyor, bu genişleme sürecinin başarılı bir şekilde hayata geçmesi için hepimize düşen görevler var. Dernek olarak bu sürece birçok alanda destek vermek üzere meslek örgütlerimiz, akademi ve sektör temsilcileriyle iş birlikleri kurarak toplumsal faydayı hedefleyen çözümler üretmeye devam edeceğiz.” dedi.
Etkin Eczacılık Derneği, toplum eczanelerine yönelik düzenlediği sempozyumlar, sağlık kampanyaları ve projelerle, birinci basamak sağlık hizmetlerinde koruyucu sağlık uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedefliyor.