30 yılı aşkın süredir “Sağlıklı Yarınlara” vizyonuyla insan sağlığına katkı sağlayan Berko İlaç, büyüme grafiğini her geçen gün yükseltiyor. Yenilikçi ürünleriyle dikkat çeken Berko İlaç, ihracat ve Ar-Ge alanındaki atılımlarıyla da ön plana çıkıyor. Berko İlaç, sektöre kazandırdığı yeni ürünleriyle, sürekli genişleyen nitelikli kadrosuyla ve 3. Faz fabrika yatırımıyla hızla büyümeye devam ediyor. Bu büyümeye kendimde bir eczacı olarak yıllardır şahit oldum. Berko İlaç’taki gelişmeleri yerinde görmek üzere Berko İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Berat Beran ile buluştuk. Çalışmaları ve sektör ile ilgili güzel bir sohbetimiz oldu. Biz sorduk Berat Bey tüm samimiyetiyle cevapladı…
Türkiye’de ilaç sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
İlaç sektörünün geleceğini iyi görüyorum. Hükümetin ithal ilaçtan yerli ilaca geçiş planı var. Yerli yatırımcıya sağlanan destekler sonrasında hem üretime hem Ar-Ge’ye yatırım yapan Türk firma sayısı artacak. Bugüne kadar yabancı ilaç sektörü Türkiye ilaç pazarından kazandı. Devlet artık yerli üretime destek veriyor. Kanser ürünleri ve kan ürünleri üretimine ben de girmeyi planlıyorum. Her alanda donanımlı uzmanlarımız mevcut. Teknolojisi uygun olan ilaçları ülkemizde üreteceğiz. Yerli sanayinin yüzü gülecek artık. Devlet artık sektöre yol gösterici konumunda. Kanser ilaçlarının üretimi için firmalar ülkemizde yer arıyor. Verilen destekler yeterli, yeter ki siz üretim yapın.
Yeni ürün çalışmalarınız ile ilgili neler söylersiniz?
Yeni ürün geliştirme konusundaki çalışmaları odağına koyan firmamız, Ar-Ge, iş geliştirme ve ruhsat departmanlarında yoğun bir şekilde proje üretiliyor ve başvuru gerçekleştiriyor. Ar-Ge departmanımızda, 22 adet güncel proje yürütülüyor. 60’ı aktif olarak piyasada yer alan ve toplamda 80 adet ruhsatlı ürünü olan Berko İlaç ruhsat departmanının, yürütmekte olduğu 24 adet başvuru dosyası ise T.C. Sağlık Bakanlığı ruhsat biriminde bulunuyor. İş geliştirme departmanı ise benim önerilerimi de alarak farklı ve yeni ürünleri projelendirmeye devam ediyor.
Yeni üretim tesisiniz ile ilgili biraz bilgi verebilir misiniz?
Berko İlaç, 60 ürünü, 550’ye yakın çalışanı ve toplamda 10 bin metrekare kapalı alana sahip 2 üretim tesisiyle son yılların en hızlı büyüyen firması oldu. Dünya standartlarında kaliteli üretim gerçekleştirilen Berko İlaç Üretim Tesislerimizde, 2 vardiyalı çalışma şekliyle yıllık üretim kapasitemiz 62,3 milyon kutuyu buluyor. Yeni yatırımımız olan, 11 bin metrekare kapalı alana sahip 3. Üretim Tesisimizin inşaatı devam ediyor. Devreye sokulacak Faz III üretim tesisimiz ile birlikte Berko İlaç Üretim Tesisleri’nin, yıllık tek vardiyada yaklaşık 80 milyon kutu ve çift vardiyada yaklaşık 130 milyon kutu üretim kapasitesine sahip olacak. Aynı zamanda ilaç sektörüne fason üretim hizmeti veren tesisimizde şu anda 16 firmaya bu alanda üretim yapılmakta.
Yılda kaç milyon kutu üretim gerçekleştiriyorsunuz?
Berko İlaç olarak her geçen yıl pazar payımızı büyütüyor ve ürün portföyümüze yeni ürünler katmaya devam ediyoruz. Yurt içi satış, ihracat ve fason üretim olmak üzere 2015 yılı toplam satışlarımız 19 milyon kutu ve 105,3 milyon TL şeklinde oldu. 2016 yılı hedefimiz, 22,6 milyon kutu ve 142,7 milyon TL olarak planlanıyor.
İhracat alanında son zamanlarda atılımlar yaptınız. İhracat yaptığınız ülkeler ve yeni ihracat planlarınız neler?
Berko İlaç’ın yurt dışı pazar arayışı ve bu alandaki çalışmaları aktif bir şekilde devam ediyor. 2015 yılından bugüne toplam 18 ülkeyle ihracat yapmaktayız. 2014 yılında 4 ülkeyle ihracat yapılıyorken 2015 yılında ihracat hacmini TL bazında % 72 artırarak toplam 18 ülkeyle ihracat yapan ve ihracat sözleşmesi imzalayan firmamızın 2016 yılsonu hedefi, TL bazında iki katı büyüme ve toplamda 40’a yakın ülkeyle sözleşme imzalama şeklindedir. Aktif ihracat yaptığımız ülkeler arasında Azerbaycan, Gürcistan, Irak, Kosova, Makedonya, Moldova, Vietnam, Güney Kore ve Yemen bulunmakta. İran, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna Hersek, Sudan ve Kamboçya’yla ihracat sözleşmesi imzaladık. Libya, Moğolistan, Tacikistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan gibi ülkelerle de görüşmelerimiz sürüyor.
Ürünlerinize FDA onayı alma çalışmalarınız vardı. Çalışmalar ne durumda?
Ağustos başında ABD’ye gidiyorum. Uzun zamandır uğraştığımız FDA (Food and Drug Administration) onayımız Food olarak çıkmak üzere. ABD’de ZincOmega ile ilgili bir kampanya başlatacağız. Böylece ABD’ye de ihracat yapacağız. Arkasından Brezilya pazarına gireceğiz. Geçenlerde Çin’de fuara katıldık. Çok yakında kalitesiz ürünler Türkiye’de rağbet görmemeye başlayacak; bu konuda Eczacı Odaları ile görüşmelerimiz sürüyor.
OTC’nin Türkiye’deki geleceğini nasıl görüyorsunuz? OTC pazarı büyüyecek mi?
Türkiye’de OTC kavramı gündeme geldiği zaman, herkesin ne düşündüğünü size izah edeyim. Sanayicinin çok umurunda olmadı; ne gündemine aldı, ne düşündü ne üstüne düştü. Eczacı OTC’yi duyduğu an tüyleri diken diken oldu. “Zincir eczaneler kurulacak, marketlere ürünler girecek” dediler. Bizim gibi birkaç firma çıktı ortaya T.C. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ürünlerine ruhsat aldı. 2001’de Zinco C Şurup, SGK’nın geri ödeme listesine girdi. Sonrasında her Zinco adıyla çıkardığımız ürün geri ödemeye girdi. Daha sonra tüm ürünlerimizin ruhsatını T,C. Sağlık Bakanlığı’ndan aldık… Taklitlerimiz çıktı ama başarılı olamadılar.
Berko şimdi bozulan piyasa ile savaşmak yerine, ihracata ağırlık veriyor. OTC pazarı mutlaka büyüyecek ve büyüyor. OTC eczacıya nefes aldırır. Eczacının reçetesinin kâr payı yükseltilmeli. Devlet eczacıya her ay 3-4 bin TL reçete payı vermeli. Her eczanenin ayda 10 bin TL net kâr etmesi şart. Eczacı kurtulmayana kadar sanayici kurtulmaz, ülke kurtulmaz. Eczacının kurtulması da sanayicinin ve devletin fedakârlığı ile olur. Eczacı ne mal fazlası ile ne de OTC ile kurtulur. Reçete başı alacağı ciddi bir rakam ile kurtulur. Bunu yaparsak sanayi de kâr edecek devlet de kâr edecek. Sanayici elini taşın altına koymuyor. Ben elimi taşın altına koymaya hazırım. Eczacıyı kurtarmak sanayicinin fedakârlığı ile olur.
Berkofiz’i üretirken 60 civarında ürünü daha üreteceğinizi düşünmüş müydünüz?
Umutluydum ve çok çalışıyordum… Bir gün ürün sayımın artacağını düşünüyordum. İnovatif ürünler üretmemiz sonucu bugünkü noktaya geldik.
Ürünlerinizin ne kadarı geri ödeme listesinde?
Ürünlerimizin yüzde 65’i geri ödeme listesinde. Yüzde 35’i OTC.
Eczacılar sizi çok seviyor. Bunu nasıl başardınız?
Yapı olarak kendim ile barışık bir insanım ve espritüel bir kişiliğim var. Karşımdaki insanlar beni kendilerinden biri olarak gördüler hep. Bir ilaç firmasının sahibi olarak değil. Bu sebeplerden dolayı sevildiğimi düşünüyorum.
Sosyal sorumluluk çalışmalarına büyük önem veriyorsunuz. Eczacılarla sık sık buluşuyorsunuz…
Sosyal sorumluluk konusuna çok önem veriyoruz. Bu çerçevede geliştirdiğimiz projelerle hayata ve insana dokunuyoruz. Son zamanlarda pek çok sosyal sorumluluk projesi geliştirdik. Bu projelerin başında; topluma ve sanata katkı sağlamak amacıyla kurulan “Berko Çocuk Tiyatrosu” ve eczacılık fakültesi öğrencilerinin kariyer gelişimine katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen “Eczacının Kariyer Yolu” projeleri geliyor. Aynı zamanda çalışanlarımızın gönüllülük esasına dayanarak kurdukları Berko İlaç Sosyal Sorumluluk ve Çevre Kulübü pek çok etkinliğe imza atmış bulunuyor. Bu etkinlikler arasında, köy okullarına, onkoloji hastası çocuklara, engellilere, rehabilitasyon merkezilerine ve çocuk esirgeme yuvalarına sağlamış oldukları kıyafet, ayakkabı, oyuncak, kitap, okul araç gereçleri, hijyen malzemeleri vb gibi katkılar yer alıyor. Ayrıca, 10 İlköğretim ve 20 üniversite öğrencisi olmak üzere toplam 30 öğrenciye de burs vermenin mutluluğunu yaşıyoruz.
Bir de Kilisli eczacılara yönelik bir desteğiniz olmuştu…
Kilis’te yaşanmakta olan zor süreçte eczacılara yardımcı olabilmek amacıyla ürünlerimizden oluşan birer koliyi iyi dileklerimi belirttiğim bir mektup ile birlikte Kilis’teki eczacılarımıza gönderdik. Gaziantep Eczacı Odası Kilis Eczacıları İl Temsilcisi Ecz. R. Güven Sipahi göndermiş olduğu video mesajı ile temsil etmekte olduğu 36 eczacı adına Berko İlaç’a teşekkürlerini iletti. Ayrıca Pazar Eczanesi sahibi Ecz. M. Uğur Tırnaksız da göndermiş olduğu mektupla teşekkürlerini ve iyi dileklerini paylaştı. Video ve mektup beni gerçekten çok duygulandırdı.
Sanayici kimliğiniz dışında, edebiyatçı kimliğiniz ile de ön plana çıkıyorsunuz. Bu güne kadar kaç kitap yazdınız? Yeni bir kitap çalışmanız var mı?
Mizah alanındaki Henek- Henek II kitaplarım, “Güle Güle Sevgili Arkadaşım” romanım ve “Asmin- Asmin 2” şiir kitaplarım şimdiye kadar 20 bin eczacı ve doktora ulaştı. Bu yaz yeni kitap çalışmasına başlıyorum. Henek’te ninemi anlattım, Henek 2’de babamı anlattım. Henek 3’de ninem, babam ve kendini anlatacağım ve yaşadığım hayat mücadelemi yazacağım.