Academic Trend Health Yönetim Danışmanı Ecz. Kerem Demirgil ile “Geleceğin Eczacısı” gelişim programı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik:
Kerem Bey, bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden 1998 yılında mezun oldum, 2018 yılında eczacılık mesleğinde 20. hizmet yılını doldurdum. Aynı zamanda, Yeditepe Üniversitesi’nden, İngilizce İşletme Yüksek Lisans (MBA) derecesine sahibim. Kozmetik, ilaç ve anne-bebek kategorisindeki uluslararası firmalarda, 8 yılı genel müdürlük olmak üzere, 20 yıllık orta ve üst seviye yöneticilik deneyimine sahip bir profesyonelim. Adler’den akredite koçluk sertifikasına sahibim ve ağırlıklı olarak sağlık sektörüne danışmanlık, eğitim, koçluk ve mentörlük hizmeti sunan, Academic Trend Health’in kurucusuyum. Özellikle sağlık sektörü ve eczanelere danışmanlık yapıyor, her sektörden kişi ve kurumlara özel eğitimler veriyorum. Çeşitli seminer ve toplantılara konuşmacı olarak katılıyor, çeşitli üniversitelerde, misafir öğretim görevlisi olarak, deneyimlerimi paylaşıyor ve sektör dergilerinde köşe yazarlığı yapıyorum. Evli ve bir erkek çocuk babasıyım.
“Geleceğin Eczacısı” nedir? Bize biraz projeden bahseder misiniz?
“Geleceğin Eczacısı”, 20 senelik sağlık sektörü deneyiminin bir meyvesidir aslında.” Geleceğin Eczacısı”, hali hazırda eczacılık mesleğini, eczane eczacılığı alanında sürdürmekte olan eczacıların katılabilecekleri, ihtiyaca göre bir veya iki günlük olacak şekilde uygulanabilen bir atölye çalışmasıdır. Bu atölye çalışmasında, eczacıların danışmanlık, eğitim, koçluk, mentörlük ve fasilitasyon araçları kullanılarak, uygulamalı olarak beklenen sonuçları alması sağlanır. Eczacılar bu atölyeye katılarak değil, bu atölyede yaşayarak sonuca ulaşırlar. Bu açıdan “Geleceğin Eczacısı” eğitim değil, eczacıların yaşayarak öğrendikleri, yoğunlaştırılmış bir gelişim programıdır ve diğerlerinden metodolojik açıdan oldukça farklıdır. Bir grubuna en az 10 en fazla 20 eczacının katılabileceği “Geleceğin Eczacısı” gelişim programı ihtiyaca göre açık gruplar halinde gerçekleştirilebileceği gibi, özel gruplar ya da firma sponsorlu gruplar da oluşturulabilecektir. “Geleceğin Eczacısı” gelişim programına katılım ücretlidir ve kontenjan dahilinde ön kayıtla katılımlar gerçekleştirilebilmektedir. Katılımcılara katılım sertifikası verilmektedir. İhtiyaca göre, katılımın yeterli olması durumunda her bölgede ve ilde açılması mümkündür.
“Geleceğin Eczacısı” fikri nasıl ortaya çıktı? Biraz bu konu ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
“Geleceğin Eczacısı” fikri aslında 20 senedir bir şekilde zihnimizde olgunlaşıyordu ve Academic Trend Health’in kurulmasıyla birlikte vücut bulmaya başladı. 20 senelik sağlık sektörü deneyimimiz bize gösterdi ki; eczane eczacılarının gelecekte mesleklerini en iyi şekilde yapabilmeleri, daha da ötesinde sürdürülebilirlik konusundaki güçlükleri giderebilmeleri için, mesleki bilgi ve tecrübelerinin yanı sıra, 3 farklı yetkinliğe sahip olmaları gerekiyor: Bunlar:
Vizyonerlik: Vizyon kısaca geleceğin görüntüsü olarak tanımlanır. Geleceğin eczacısı , bugünden yarını görebilen ve kendi renkli geleceğini çizebilen profesyoneldir.
Proaktivite: Proaktivite çevremizden gelebilecek olumlu, olumsuz her etkiye hazır olmayı gerektirir. Geleceğin eczacısı, pozitif etki alanını kendi oluşturur ve işine yön verir.
Yaratıcılık: Değişen trendler eczacıları daha yaratıcı olmaya zorluyor. Yaratıcılık doğru bağlantıları yakalayabilmek ve işimize uygun şekilde kullanabilmektir.
“Geleceğin Eczacısı” ile eczacıların bu 3 yetkinliğe sahip olabilmelerini sağlayacak senaryolar üzerinde, uygulamalı olarak çalışıyoruz.
“Geleceğin Eczacısı” ile neyi hedefliyorsunuz? Hedefinizde kimler var?
“Geleceğin Eczacısı” ile öncelikli olarak, eczacıların kontrolü ele almalarını amaçlıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, eczacıların işlerini sürdürebilmeleri için, aktif olarak düşünmeleri, planlamaları ve uygulayarak sonuçlarını gözlemlemeleri gerekiyor. Ancak görüyoruz ki eczacılar, eczaneleri ile ilgili konuları, riski üzerlerinde çok fazla taşımamak adına üçüncü kişilere/kuruluşlara havale ediyorlar. Oysaki eczacının aynen bir üst düzey şirket yöneticisi gibi eczanesindeki -chief executive- yani icranın başı olması gerekiyor. Şu anda eczacıların, üst düzey yönetici, patron ve teknik eleman şapkalarının ne zaman takılıp ne zaman çıkartılacağı konusunda, yani ne zaman bu rolleri oynayacakları konusunda bir gelişim alanları var. Biz, “Geleceğin Eczacısı” gelişim programı ile rol üstlenme konusunda eczacıları işin içine katarken; bahsettiğimiz, olmazsa olmaz 3 yetkinliği kazanmalarını hedefliyoruz. Hedefimiz, eczane sahibi eczacılardır. Çünkü “Geleceğin Eczacısı” gelişim programının ana hedefi, eczane eczacılarının gelecekte mesleklerini en iyi şekilde yapabilmeleri ve sürdürülebilirlik konusundaki güçlükleri giderebilmelerini sağlamaktır. Ayrıca eczane sahibi olmayı planlayan eczacılık fakültesi öğrencileri için de “Geleceğin Eczacısı” atölyeleri açmayı ve geleceğin eczacılarını, kendilerini bekleyen güçlüklere karşı hazırlamayı görevlerimizden biri olarak görüyoruz.
“Geleceğin Eczacısı” ile sektörde neyi değiştirmeyi planlıyorsunuz?
“Geleceğin Eczacısı” ile sektördeki eğitim ve gelişim programı algısını tamamen değiştirmeyi planlıyoruz. Eczacıların katılarak zaman kaybı olarak gördükleri eğitimlerin yerine, eczacıların yazdıkları senaryoları hayata geçirdikleri, yaşayarak öğrendikleri, tecrübe bazlı atölye çalışmaları gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Bu atölyelerde, eczanede ürünleri satılmakta olan tüm firmalarla bir araya gelerek, onların destekleriyle, ihtiyaca uygun, sonuç odaklı atölye senaryoları üretmek de en büyük amaçlarımızdandır. Bunun eczacı – sektör ilişkileri açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
Son olarak proje hakkında neler eklemek istersiniz?
“Geleceğin Eczacısı” gelişim programı 20 yıllık bir sektör deneyimi ve eczacılık vizyonunun bir araya gelmesiyle hazırlanmış sektöre farklılık getirecek bir atölye çalışmasıdır. Bu proje ile sektörde, ihtiyaç duyulan farklılığı yakalayabileceğimize inanıyoruz. Tüm eczacılarımızın ve sektör paydaşı firmaların, bu programı desteklemelerini bekliyoruz. İlgilenen eczacılarımız ve sektör temsilcileri, keremdemirgil@academictrendhealth.com adresine mail atabilirler ya da 537.958.68.92 numaralı telefondan bize ulaşabilirler.