Veni Vita Health Genel Müdürü Beril Koparal Ergün:
“Kış aylarında bağışıklığı destekleyen ürünlere yönelmeliyiz”
Veni Vita Health Genel Müdürü Beril Koparal Ergün ile kış aylarında besin takviyesi kullanımı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik:
Bize kış aylarında kullanımını tavsiye ettiğiniz ürünlerinizden bahseder misiniz?
Kış aylarında özellikle salgın dönemlerinde bağışıklığı destekleyen ürünlere yönelmeliyiz. Herbasist olarak ürünlerimizin bir bölümü kış ürünleri olarak adlandırabileceğimiz bağışıklığı desteklemeye yönelik ürünler. Bu ürünler içerisinde 3 farklı pastil mevcut. Bu pastillerden biri “Propolis”, diğeri “Pellargonium” ve diğeri de “Hatmi” temelinde geliştirildi. Şeker içermeyen ve stevia ile tatlandırılan pastillerimizde, solunum yollarında bağışıklığı desteklemek üzere aromatik yağlardan faydalandık. Ayrıca ABD’de yaptırdığımız “Sambucus Nigra” içeren vegan bir gummy ürünümüz var, ürünümüzü C vitamini ve Çinko ile destekledik. Bu serinin mevsim geçişlerindeki destekleyicileri “Çörek Otu ve Quercetin”. Quercetin özellikle virüs karşıtı özelliği sayesinde kış aylarının vazgeçilmez ürünleri arasında. Çörekotu ise bağışıklık sisteminin düzenlenmesi üzerinde etkili.
Pastilleri ne zaman kullanmalıyız?
Eskiden pastiller daha çok hasta olduktan sonra iyileşme sürecine katkı sağlaması noktasında kullanılırdı. Pandeminin hayatımıza girişi ile pastillerin kullanımı bilinçlenen toplumla birlikte değişti diyebiliriz. Virüsler genellikle vücuda burun ve ağızdan girdikleri için ilk olarak o bölgede yerleşip, boğazda belirtilere yol açarlar. Viral ve bakteriyel kökenli solunum yolu hastalıklarını tedavi ederken, boğaz ağrısını hafifletmek ve rahatlatmak için boğaz pastilleri tedaviye eklenmektedir. Şimdilerde toplu taşıma araçlarında, kalabalık alanlarda ve mevsim geçişlerinde de koruyucu olarak pastil kullanımı artmıştır.
Soğuk algınlığı etkilerine karşı bağışıklığı desteklemede neden gummy formu tercih ettiniz?
Gummy özellikle kapsül ve efervesan formunda ürün kullanmayı tercih etmeyen kişiler için kullanım kolaylığı sağlıyor. Gummy ürünümüz Jelatin içermiyor. Kıvamı karagenan ve pektin ile sağlanan vegan bir gummy. Kullanıcı uyumu oldukça yüksek ve ABD’de 2019 yılında kullanıcıların %49’u gummy kullanmaya başlamış. Gummy kullanımı özellikle son yıllarda kullanımı popülerleşen takviye edici gıda formları arasında yer alıyor. Tükürük ile ağızdan başlayan emilimi sayesinde de biyoyararlanımı oldukça yüksek.
Ürünleriniz arasında “Her mevsim kullanılabilir, mevsimsiz dediğiniz bir ürün” var mı?
Quercetin zamansız, mevsimsiz ürünlerimizden bir tanesi. İçerdiği oleuropein sayesinde serbest radikal süpürücü özellik kazanan quercetinin antioksidan kapasitesi oldukça yüksek. Zeytin yaprağı ekstresi olan oleuropein hem güçlü bir fenolik bileşik hem de vitamin ve minerallerce zengin. Yaz aylarında antioksidan etkisi sayesinde güneş ışınlarının cilt üzerinde yarattığı lekelenmelerin önüne geçmeye yardımcı olarak cildi içten destekler. Kış aylarında ise virüs karşıtı etkileri ile bağışıklığımızı destekler. İçerdiği aserola ekstresi (barbados kirazı) sayesinde ise vücutta bağışıklık sisteminin aktif tutulmasına yardımcı olur ve biyoyararlanımı yüksektir. C vitamini ise antioksidan etki sağlar ve vücudun hastalıklara karşı direnç kazanmasına yardımcı olur. Özellikle koronavirüs döneminde Quercetinin antiviral etkisi dikkat çekmiştir. İlkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerinde ise Quercetinin alerjik semptomları hafifletmeye yardımcı etkilerinden faydalanmak mümkün, vücutta mast hücre kaynaklı histamin üretimini bloke ederek, alerjik belirtilerin hafiflemesine yardımcı olur. Kalp sağlığını destekler ve diyabetle ilişkili etkilerin hafiflemesine yardımcı olur. Kısaca Quercetin ile içten koruma dört mevsim yanınızda.
Kış aylarında doğru besin desteklerinin kullanımı dışında vücut direncimizi arttırmak için başka neler yapabiliriz?
Aslında her mevsim vücut direncimizi yüksek tutmak mümkün. Her şey iyi bir wellness bilinci ile başlıyor aslında. Düzenli ve kaliteli bir uyku diğer bütün vücut sistemlerinin düzgün çalışması için en önemli kilit nokta diyebiliriz. Onun dışında mümkün olduğunca sağlıklı ve besin değeri yüksek, vitamin ve minerallerden zengin gıdaları tüketmeyi tercih etmek oldukça önemli. Günlük su tüketim miktarı ve düzenli fiziksel aktivite de vücut direncimizi arttıran etkenler arasında yer alıyor.