Türkiye’nin önde gelen sağlık şirketleri arasında yer alan Orzax İlaç, dünya genelinde en iyi üniversiteler arasında bulunan İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencileri ile bir araya geldi.
Geçtiğimiz yıllarda Orzax İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Selman Alimoğlu ile İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi arasında imzalanan anlaşma kapsamında; Eczacılık Fakültesi ile Orzax İlaç, sağlık sektöründe temel ve uygulamalı araştırmaların gelişmesini sağlayarak bu alandaki eğitim, araştırma ve buluşların insanlığa kazandırılmasını amaçlamıştı.
OTC sektöründe emin adımlarla ilerleme kaydeden Orzax İlaç, sektördeki yerini korumaya devam ediyor.
“Hiçbir eczacı sadece eczane eczacılığına mahkûm olmamalı”
Orzax İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Selman Alimoğlu İstanbul Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada Orzax İlaç’ın kuruluş hikayesi, ürün seçimi, şirketlerin gelişim seyri ve atılımları gibi pek çok konuda Eczacılık Fakültesi öğrencilerine ışık tuttu.
Orzax İlaç’ın kalite politikası ve yenilikçi ürünleri tanıtılırken yapılan Ar-Ge çalışmaları da özetlendi.
Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Selman Alimoğlu, eczacılık mesleğinin geleceği üzerine konuşarak sektördeki 19 yıllık bilgi ve birikimi ile eczacılık fakültesi öğrencilerine alternatif iş alanları ve fırsatlar hakkında da aktarımlarda bulundu.
Eczacılık yasa ve yönetmeliklerinde yapılan birtakım değişikliklerin motivasyon kaybına neden olmaması gerektiği üzerinde özellikle duran Alimoğlu, “Hiçbir eczacı sadece eczane eczacılığına mahkûm olmamalı” dedi.
Alimoğlu, öğrencileri her şeyden önce alan belirleyerek mesleki eğitime başlamaları ve geleceklerini ona göre şekillendirmeleri konusunda uyardı.
Mesleğimi nasıl icra edeceğim? Sanayi şirketleri, kamu, Ar-Ge şirketleri, danışmanlık şirketleri, akademi, klinik eczacılık, hastane eczacılığı mı? sorusunu bugünden sorarak alanımızı belirlersek, beklediğimiz alanlar doğrultusunda hedeflerimize de daha kolay ulaşırız diye sözlerine devam eden Alimoğlu; Eczacı sanayide tüm iş alanlarında görev alabilir. Ruhsatlandırma Departmanı’ndan Üretim Müdürlüğü’ne, kalite kontrolden mikrobiyolojiye, Ar-Ge’den pazarlamaya kadar. Hangi alanı seçerseniz seçin o alan ile ilgili ihtisaslaşma gerçekleştirirseniz başarı şansınız daha da yükselecektir.
“Projenizin iyiyse kaynak ve para sizi bulur”
“Üretim fakiri bir ülkeyiz. Sektörümüzde Yaklaşık 10.000’nin üzerinde girdi bulunmakta, biz ülke bunların ancak 150- 200 tanesini üretmekteyiz. Geriye kalan her şeyi ithal ediyoruz” diyen Alimoğlu öğrencilere, “Şu andan başlayarak gözlemlerde bulunabilirsiniz. Gözünüze birtakım ham maddeleri kestirebilir veya mevcut ürünleri daha inovatif hale getirebilirsiniz” dedi.
Alimoğlu, Teknoloji Transfer Merkezleri, Teknoparklar ve Kuluçka Merkezleri’ndeki fırsatları da öğrencilerle paylaşarak, “Buralarda şimdiden şirketler kurun, bir maliyeti yok, çok sayıda fonlar var” dedi.
Orzax İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Selman Alimoğlu kaynak olarak; Avrupa Birliği kapsamındaki fonlar, KOSGEB, TAGEM, TEYDEB, TDKD, Start-Up programları gibi birçok programları da öğrencilere aktardı.
Alimoğlu sözlerini bitirirken “Projelere uzun çalışılmalı, birkaç farklı göz tarafından değerlendirilmeli, özellikle sanayi ve pazarlama tarafına iyi bakılmalı. Hiçbir zaman kaynak endişesine kapılmayın, projenizin iyi ise kaynak ve para sizi bulur” dedi.