Sandoz, sağlığa erişim sorunlarına yerel çözümler üretmek için gençlere yönelik bir yarışma düzenliyor. Türkiye’den de 18-35 yaş arasındaki gençlerin katılabileceği Sandoz HACk adlı yarışmaya, 30 Kasım tarihine kadar başvuru yapılabilecek. Yarışmayı kazanan 3 kişi, fikirlerinin hayata geçirilmesi için mentörlük ve fon yardımı ile ödüllendirilecek.
Modern tıptaki gelişmelere rağmen, kuşkusuz halen dünyanın en büyük sorunlardan biri sağlık hizmetlerine erişimin yeterli olmaması. Bugün dünya genelinde temel sağlık hizmetlerine erişimden yoksun olanların sayısı 400 milyon, 2 milyarı aşkın kişi ise maalesef ihtiyacı olan ilaca erişemiyor.
Kar amacı gütmeyen kuruluşlar, hükümetler ve ilaç endüstrisi de dahil olmak üzere hem kamu hem özel sektörden sosyal paydaşların ortak çabaları dünya genelinde sağlığa erişim sorunlarını aşabilmede önemli gelişmeler kaydediyor. Ancak, büyük ölçekteki sistemli inisiyatiflerin, büyük farklar yaratabilecek yenilikçi küçük ölçekli çözümlerle yürütülen topluluk liderliğindeki değişimle de desteklenmesi gerekiyor.
Mobil teknolojilerle çözümler üretilmesi hedefleniyor
Bu ihtiyaçtan yola çıkan Sandoz, yenilikçi fikir ve çözümlerin üretilmesi için önemli bir projeye imza atarak global bir yarışma düzenledi. Sandoz HACk (Healthcare Access Challenge-Sağlık Hizmetlerine Erişim Yarışması) adlı yarışma ile yaratıcı düşünür ve girişimci kuşağın mobil sağlık teknolojilerini – M-Health – kullanarak sağlık alanında yerel çözümler üretmesi isteniyor. Dünyanın en büyük sorunlarına çözüm bulabilmek için işbirliği, inovasyon ve etki oluşturmayı hedefleyen OpenIDEO ile birlikte yürütülen yarışmaya, 18-35 yaş arasında gençler katılabiliyor.
Mentörlük ve fon yardımı kazanılacak
Zorlu bir değerlendirme sürecinin ardından seçilecek 6 finalist OpenIDEO’da yayınlanacak. Kabul edilen fikirler jüriye sunulmadan önce OpenIDEO topluluğu ile birlikte geliştirilecek. Finalistlerden değerlendirme sonunda yarışmayı kazanan 3 kişi, fikirlerinin hayata geçirilmesi için mentörlük ve fon yardımı ile ödüllendirilecek.
“Global sağlık sorunları tek bir sosyal paydaş tarafından çözülemez”
Sandoz Türkiye ve Ortadoğu Bölgesi Başkanı Altan Demirdere, yarışma ile ilgili yaptığı değerlendirmede, tüm dünyada sağlık hizmetleri maliyetlerinin 2012 yılında toplam 6,5 trilyon Amerikan Doları olduğunu, 2025 yılında ise bu rakamın 13 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini söyledi. Sağlık hizmetlerine erişiminin ancak yerel sağlık sistemi sorunlarının tespit edilmesi, ilaç ve sağlık hizmetlerinin ihtiyaç duyulduğu zamanda ve yerde mevcut olmasıyla aşılabileceğini aktaran Demirdere, “Global sağlık sorunları tek bir sosyal paydaş tarafından çözülemez, pozitif değişim yaratabilecek kişiler arasında işbirliği ve ortak çalışma gerektirir” dedi. Bugün dünyanın hemen hemen her yerinde cep telefonlarının yaygın olarak kullanıldığına işaret eden Demirdere, sağlık hizmetlerine erişim çözümlerinde de bu nedenle mobil teknolojinin kullanılmasının düşünüldüğünü ifade etti ve “Sandoz HACk yarışmasıyla sağlık hizmetlerine erişim sorunlarının çözümü için mobil teknolojiden yararlanma temasını kullanarak hastaların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırabilecek veya sağlık hizmetleri tedarikçilerinin daha fazla sayıda insana ulaşmasını sağlayacak fikirleri destekliyoruz” diye konuştu.