Honnes Sağlık ve Endüstriyel Ürünler A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Sevim Öztaşkın:
“ANAÇ RUHLU, ÇÖZÜM ODAKLI BİR YÖNETİCİYİM”
İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi, Çapa Medikal Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Honnes Sağlık ve Endüstriyel Ürünler A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Sevim Öztaşkın ile bir söyleşi gerçekleştirdik:
Medikal sektörün duayen isimlerinden Sevim Öztaşkın’ı kısaca tanımak mümkün mü?
Sevim Avşar Öztaşkın olarak, 15 yıllık devlet memuriyeti ardından; kardeşlerim Recep Avşar, Zekeriya Avşar ve eşim Recai Öztaşkın tarafından 1987’de kurulan Çapa Medikal Sanayi ve Ticaret A.Ş isimli aile şirketinde çalışmaya başladım. Halen yönetim kurulu üyesi olarak Çapa Medikal Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Honnes Sağlık ve Endüstriyel Ürünler A.Ş. şirketlerinde çalışmakta olup kişisel misyonum gereği spesifik bir görev tanımında zorlanıyorum. İhtiyacı olan her departmana destek olmak, çözüm üretmeyi ana felsefem olarak belirledim. Lakin finans en çok destek vermeye çalıştığım departmandır. Anaç ruhlu ve çözüm odaklı bir insanım.
Firmanız Çapa Medikal ve Honnes’in üretim gücünü ve tecrübesini anlatabilir misiniz?
1987 yılında medikal sektöre adım atan ve 1992 yılından itibaren Çapa Medikal olarak istikrarlı büyümesini sürdüren firmamız, sektörde yaşanan teknolojik dönüşümde geniş medikal sarf malzeme portföyü ile sağlık hizmeti sunucularının en büyük destek unsurlarından biri olmaya devam etmektedir. Sürdürülebilirlik ilkesi ile yüksek kaliteli üretimi ön plana alan Honnes ise, tıbbi sarf alanındaki faaliyetleriyle ülkemizin en güçlü üreticilerinden biridir. Honnes bir Çapa Medikal iştirakidir. Sağlık sektöründe üretim, lojistik ve satış-pazarlama alanlarındaki 20 yılı aşkın deneyimin verdiği güç ve güven ile ülkemizin ve yakın coğrafyasının alanında lider kuruluşu olmak üzere yola çıkan Honnes’in ismi HONest (dürüst) ve NESt (yuva) kelimelerinden gelmektedir. Sürdürülebilirlik ilkesi ile yüksek kaliteli üretimi ön plana alan Honnes, tıbbi sarf alanındaki faaliyetleriyle ülkemizin en güçlü üreticilerinden biridir. Üretimini üstlendiği ürün grubunu ve faaliyet gösterdiği sektörü çok iyi tanıyan tecrübeli yönetim kadrosu ve alanında uzman ekibiyle 100’ün üzerinde kişiye istihdam sağlayan Honnes ailesi, her geçen gün büyümekte ve güçlenmektedir.
Çapa Medikal olarak vizyonumuz; Sağlık sektörünün lider tedarik zinciri yönetimi şirketi olarak, yüksek kalite standartlarından ödün vermeden üst düzeyde memnuniyet sağlamak.
Honnes olarak vizyonumuz; katma değeri yüksek ürünler üreterek sağlık sektörüne değer katan ve yön veren firma olmak. Misyonumuz; sürdürülebilir kalite ve teknoloji anlayışımızla sağlık sektöründeki değişime ve gelişime öncülük etmek. Sürdürülebilirlik, Kaliteli olmak, Dürüstlük ve şeffaflık, Güvenilirlik, Sürekli gelişim ve Müşteri odaklılık değerlerine sıkı sıkıya bağlı bir firmayız.
Üretim konusundaki çalışmalarınızdan ve üretimlerinizden de bahseder misiniz?
İlk fabrikamız yara bantları, steril pedler başta olmak üzere 200’e yakın ürün üretmekteydi. Daha sonra COVID-19 döneminde My Medikal ile ortak kurduğumuz enjektör ve serum seti üreten Risus Sağlık firması bünyesinde günlük 3 milyon adet maske üreten bir tesis kurduk. Şu anda az da olsa üretimimiz devam ediyor. Enjektör ve serum seti üretimine başladık. Honnes’te elektrot üretimimiz var. Honnes’in içerisinde eczanelere yönelik b-goodcare kozmetik ürünleri üreten bir fabrika kurduk. b-good ve b-goodcare ürünlerimiz eczane pazarında iyi bir yer edindiler. b-good care’in anne adayları, anneler, bebekler, çocuklar ve yetişkinler için sunduğu cilt, saç ve vücut bakım ürünlerini eczanelerde keşfedebilirsiniz. Ulusal marketlerde Getwell markamız var. Diğer bir kozmetik markamız ise Tiny Green. Yeni bir kozmetik markamızı da yakında açıklayacağız. Yerel marketler ve zincirlerde de Sultanlar ile ortak markamız BandUff var. Medikal alanda Alpheta ve Clivex ürünlerimizin üretimi devam ediyor. Yakında sentetik alçı üreteceğiz. Başka ürünler ile ilgili de üretim planlarımız var.
2023 hedefleriniz ile ilgili neler söylersiniz?
Çapa Medikal ve Honnes olarak hedefimiz ürettiğimiz ürünleri yurt dışına satmak. Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Türk Cumhuriyetleri olmak üzere 50’nin üzerinde ülkeye ihracatımız var. Hem kendi ürünlerimiz hem de OEM ürünler olarak ihracatımız bulunmakta. Yerli ve yabancı firmalara ilk 6 aylık siparişlerimizi ayarlayarak gönderdik. İkinci 6 ayın planlamasını yapacağız. Perakende ve eczane sektöründeki ürünlerimizde ise önemli ölçüde bir büyümemiz olacak. Türkiye ve yakın coğrafyada sağlık sektörü için tedarik ve lojistikte lider bir dünya şirketi olma vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Sizi başarıya taşıyan kriterleriniz nelerdir? Çok çalışmak mı, azimli olmak mı, farkı yakalamak mı bu konuda neler söylemek istersiniz?
Öncelikle planlı programlı bir kişiliğe sahibimdir. Bugünün işini yarına bırakmam. İşimde takip benim için çok önemlidir. Bir işi birisine verdiğimde onu takip ederek sonucu görmek isterim. Tabi ki çok çalışıyorum. Çalışmak benim ruhumda var diyebilirim. Sabırlı ve azimliyimdir. Sektörümüzü yakından takip ederek işimizde hep yenilikler meydana getirmeye katkı sunmaya çalışırım. Yenilik ve değişim olmazsa ayakta duramazsınız. Bu özelliklerimi ekibimize de aşılıyorum ve uyumlu bir ekip çalışması ile yarınlara emin adımlarla ilerliyoruz.
Medikal sektörünün hedeflerine ulaştığını düşünüyor musunuz?
Sektör gerçekten son 4-5 yılda sıkıntılı dönemler yaşadı. Ama ben inanıyorum ki sektör de yakında bir ferahlamaya girecek, çünkü başka türlü bunun sürdürülebilir olmasına imkân yok. Medikal sektör olarak yeniden bir hikâye yazacağız. Türkiye sağlıkta Şampiyonlar Ligi’ne girdi. Yabancı firmalara da, yerli üretime de ihtiyacımız var.
Sektörünüz dünya trendlerine yön veriyor mu, tercih ediliyor mu? Ülkemiz bu noktada başarılı mı, markalaşma anlamında küreselde yer ettik mi?
Türk ürünleri birçok ülke tarafından tercih ediliyor. Bunu ihracat rakamlarında da görmekteyiz. Son yıllarda ürettiği ürünleri ihraç eden firma sayısı çok arttı. Almanya’da düzenlenen Medica Fuarı ve Dubai’de düzenlenen Arab Health Fuarına yüksek katılım oranları bunu teyit ediyor. Firmalarımız bu fuarlardan önemli bağlantılar yaparak geri dönüyorlar. Sektör gelecek için umut veriyor diyebilirim. Türkiye’deki üretim maliyetleri de çok uygun. Türkiye’nin sağlıkta dış ticaret açığının kapanacağını, artıya doğru gideceğini düşünüyorum. Markalaşma ise bir süreç gerektiriyor. Bu sürece iyi işleten firmalar marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyorlar.
Pandemi dönemi iş süreçlerinize nasıl etki etti?
Çapa Medikal global oyuncu olmak için 2020 yılında yeni dağıtım merkezine geçmişti. Geçişimiz ile pandeminin başlangıcı aynı döneme denk geldi. Covid ile birlikte dünyada yeni bir dönem başladı. Pek çok sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de tedarik zincirleri kırıldı. Biz de buna uyum sağlamaya çalıştık. Hızlı hareket etmeyi başarabiliyoruz. Pandemiyi ülke olarak çok başarılı atlattık.
Hayatın her alanına dokunan kimya sanayi sizin için ne ifade ediyor?
Yaptığımız üretimlerle kimya sektörünün de bir parçasıyız. Kimyevi maddelerin ve mamullerinin ihracatının artışı ve yurt dışına pazarlanmasında stratejik çalışmalar yürüten İKMİB’de görev almaktan dolayı da mutluyum. Dediğiniz gibi hayatın her alanına dokunan ürünlerin temelinde kimya sanayi yatıyor.
Yılların birikimine dayanarak sektörünüzü ve kimya sanayisini nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle kimya sanayinin gelişimini sizin yıllarınızın süzgecinizden geçirerek sektör temsilcilerine ve yeni kuşaklara anlatabilir misiniz? Medikal sektörü için de ayrıca değerlendirme yapmanızı rica edebilir miyiz?
Ülkemizde daha çok medikal sektör olarak tanımlanan tıbbi cihaz sektörü tek kullanımlık flaster, enjektör, kanül, stent gibi sarf malzemelerden ultrason cihazları, MR cihazları gibi komplike teknolojik ekipmanları kapsayan çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Sağlık Bakanlığı’mız tıbbi cihaz mevzuatı olarak Avrupa Birliği müktesebatını takip etmektedir. Daha önce Tıbbi Cihaz Direktifi (MDD) olarak yürürlükte olan CE belgelendirmesi şu anda Tıbbi Cihaz Regülasyonu olarak (MDR) olarak revize edilmiştir. Kovid döneminde tecrübe ettiğimiz şekilde tek kullanımlık tıbbi cihazlar her ülke için stratejik öneme sahip ürünlerdir ve ülkemizde geçmiş yıllarda yüksek oranda ithalata dayalı olan medikal sarf ürünler sektördeki tecrübeli firmaların girişimcilikleri üretilmeye başlanmış ve her geçen gün artarak devam etmektedir. Burada önümüze önemli 2 tane çözmemiz gereken unsur çıkıyor. Bahsetmiş olduğum belgelendirme süreçleri ve hammadde tedariği. Belgelendirme süreçleri hem maliyetli hem de zaman gerektiren süreçler olarak her projede göz önüne alınması gereken ve maalesef bazı projelerinde hayata geçirilmemesinde olumsuz rol oynayan bir durumdur. İkinci unsur ise hammadde tedariği ve burada dışa bağımlılığımız ciddi bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Bunun için kimya sektörümüzün hammadde üretimi yönünde ciddi atılımlar yapması hayati önem arz etmektedir. Kaliteli ürünler üretebilmemiz ve rekabetçi olabilmemiz için hammaddelerimizi yurt içinden tedarik edebilmemiz sürdürülebilirlik açısından kritik öneme sahiptir. Bu nedenle ülke olarak her sektöre girdi sağlayan kimya sektörümüzün geliştirilmesi ve güçlenmesi için herkesin elinden gelen çabayı göstermesi ve devletimizin de kimya sektörünün bu stratejik yönünden dolayı her geçen gün vermiş olduğu katkıları arttırarak bizlerin tedarik ihtiyaçlarını yerli kaynaklardan sağlamamız için adımlarını sürdürmesi gerekiyor. Sahip olduğumuz sektörel tecrübe ile hem ülkemizin dışa bağımlılığını her geçen gün azaltmak hem ülkemizden dünyaya bu ürünlerin tedariğinde global bir rol oynamak için kimya endüstrimizin dünyanın sayılı kimya endüstrileri arasında yer alması elzemdir.
Sektörünüzde çalışmak isteyen gençlere neler tavsiye edersiniz?
Her zaman gençlerin ilk olarak şunu bilmesi gerekir ki çalışmadan, emek harcamadan bir şeyler elde etmek eşyanın tabiatına aykırıdır. Bu nedenle azimli olmaları, tecrübeli insanları iyi gözlemleyerek çalışmak istedikleri sektörün dinamiklerini iyi anlamaları ve aynı zamanda yaşam boyu öğrenmeyi kendilerine düstur edinmeleri başarının en önemli gereklilikleridir. Yeni nesil gerçekten bizlerden çok daha farklı bir eğitim, bakış açısı, farklı yetkinlikler ile geliyor ve sahip oldukları bu değerlere bahsetmiş olduğum azim ile emek harcadıkları takdirde bunun mükafatının orta ve uzun vadede kesinlikle alacaklardır. Eskiden de olduğu gibi ve gelecekte de olacağı gibi okumak her zaman en önemli meziyet olmayı sürdürüyor. Medikal sektörde ilerlemek isteyen gençler bu sektörün dinamiklerini anlamak için içerisinde bulunduğu mevzuatsal durumu iyi bir şekilde kavramalıdır. Bahsetmiş olduğum AB’nin Tıbbi Cihaz Regülasyonu (MDR) sektörde üreticiler için kritik bir konu olmasına rağmen gözlemlediğim sektördeki işi direkt bu mevzuat üzerine kurulu olan bazı çalışanların bile etraflıca mevzuatı okuyarak anlama zahmetine katlanmamasıdır. Vermiş olduğum örneğin sebebi hangi sektör olursa olsun gençler için en önemli kriter yaşam boyu öğrenmeyi ilke haline getirmek ki bu çok okumayı gerektirir ve çalışmış oldukları sektördeki tecrübeli kişileri gözlemleyerek bunlardan kendilerine fayda ve ders çıkarmaları.
İş yükünüzün ağır olduğunu biliyoruz? Bu noktada sizi ruhen ve bedenen dinlendiren bir hobiniz var var mı? Var ise bu noktada neler yaptığınızı detaylı paylaşabilir misiniz?
Torunlarım ile ilgilenmem beni çok mutlu ediyor. Onlar benim her şeyim. Sosyal Sorumluluk Projeleri de önemli ölçüde beni ruhen dinlendiriyor. Birilerine destek olmak, güzel projeler içerisinde olmak gerçekten önemli bir duygu paylaşımı. Mesela; b-good ile 2018 yılından bu yana TVF (Türk Voleybol Federasyonu) sağlık ürünleri sponsorluğunu üstlenmekteyiz. Saniye Bencik Kangal (@akademisyenanne) ve Bedriye Çelik (@kitap_atolyesiii) tarafından yazılan UF Oldu kitap sponsorluğunu yaptık. Bu sponsorluk çerçevesinde belirlenen 2 kuruluşa cerrahi maske bağışında bulunduk. Bunun yanı sıra KAÇUV, Kansersiz Yaşam Derneği için de Getwell Cerrahi Maske bağışı gerçekleştirdik. TEGV ile “Sevgi Projesi”ne destek olduk. Projenin amacı Sevgi Yara Bandı’nın geliri ile TEGV’in eğitim sınıflarındaki çocukların ulaşabilecekleri eğitim imkanlarının artmasına katkı sağlamaktı. Haytap ile “Dost Projesi” etkinliğine destek olduk. Projenin amacı Dost Yara Bandı ve Dost İlk Yardım Kiti’nden gelen gelir ile Haytap barınaklarındaki hayvanların barınma ve mama ihtiyaçlarının karşılanması idi. Koruncuk Vakfı ile “İyilik Projesi”ne de destek olduk. Projenin amacı yara bandından gelen gelir ile Koruncuk Vakfı’nda konaklayan çocukların ihtiyaçlarının karşılanmasıydı. Bu tür sosyal sorumluluk projelerimiz artarak devam edecektir.