Haziran ayında Giresun Milletvekili TBMM Divanı Katip Üyesi Ecz. Elvan Işık Gezmiş tarafından eczacılara yeşil pasaport verilmesi için kanun teklifi verildi. Teklif ile, 15 yıllık kıdemi bulunan eczacılara hususi damgalı pasaport verilmesi amaçlanmakta. Elvan Işık Gezmiş kanun teklifinde şu gerekçelere yer verdi: “İlaç endüstrisi ve sağlık hizmetleri bağlamında önemli bir role sahip olan eczacıların, yurt dışında gerçekleşen mesleki gelişim fırsatlarına erişimi, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeleri, yeni ilaçlar, tedavi yöntemleri ve eczacılık pratiği ile ilgili uluslararası gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmaları önem taşımaktadır. Bu yönüyle eczacıların, uluslararası sağlık hizmetleri alanında Türkiye’nin temsilini güçlendirecek olan etkileşim ve işbirliklerini artırabilmek amacıyla gerçekleştirdikleri yurt dışı seyahatlerinde serbest dolaşım yapabilmeleri gerekmektedir.”
Eczacılık mesleğimizin uluslararası alandaki temsilinin güçlendirilmesi ve uluslararası iş birliklerinin artırılmasının sağlanması için eczacılara yeşil pasaport verilmesi şart.
GIDA TAKVİYELERİNİN ÖNEMİ ARTIYOR…
Takviye edici gıda adı altında ruhsatlandırılan bitkisel ilaç ve vitaminlerin kullanımı gün geçtikçe artıyor. Dünyadaki büyüklüğü de 120 milyar dolara ulaştı. Takviye edici gıda piyasasının en büyük olduğu ülke 35 milyar dolar ile ABD olarak öne çıkıyor. Avrupa pazarında ise İtalya 4 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşırken, bu ülkeyi 2,5 milyar dolar ile Almanya ve 2 milyar dolar ile Fransa takip ediyor. Türkiye’de ise hızla gelişen sektörün 300 milyon dolar seviyesine ulaştığı tahmin ediliyor. Ülkemizdeki eczanelerde gıda takviyelerine ayrılan alan her geçen gün genişliyor. Ayrıca çok sayıda firma üretim kalitesi yüksek bu ürünlerin ihracatını da yapıyor. Bu da sevindirici bu durum.
TEK SATIŞ YERİ ECZANELER OLMALI…
Özellikle büyük şehirlerde kapalı alanlarda çalışma, zaman yönetimi ve stres yönetimi zorlukları nedeniyle, vitamin takviyeleri birçok kişi için vazgeçilmez bir hale gelmiş durumda. Ancak kontrolsüz kullanılan ve güvenilir olmayan kaynaklardan alınan vitaminler, insanların hayat kalitesini artırmak yerine sağlık riskleri de oluşturabilmekte. Marketler, aktarlar, sosyal medya platformları ve online alışveriş sitelerinde serbestçe reklamı yapılan ve tüketicilerin teşvik edildiği bu ürünlerin hekim ve eczacı gözetimi olmaksızın kullanımının sağlık sorunlarına sebebiyet verebileceği aşikâr. Bu konuda bir uyarı TEİS Genel Başkanı Sayın Ecz. Nurten Saydan’dan geldi. Saydan, Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı ‘takviye edici gıdaların’ eczane dışı noktalardan satın alınmasının sağlık üzerinde olumsuz etkiler doğurabileceğini söylüyor. Saydan, “Vatandaşa, “Bunlar ilaç değil, rahatlıkla istediğin yerden alarak istediğin şekilde kullanabilirsin denilmesi yanlıştır” diyerek bu önemli konuya dikkat çekiyor. Gıda takviyesi adı altındaki vitamin, mineral gibi destek ürünleri de ‘ilaç’ niteliğindedir. Her ilacın diğer ilaçlarla etkileşimi olabilir ve bu etkileşim konusunda tüketicileri uyarabilecek yegâne meslek mensubu eczacılardır. Bu tür ilaç formundaki takviye gıdaların Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılarak sadece eczanelerde satışının sağlanması halk sağlığı adına büyük önem taşıyor.
RÖPORTAJLAR VE YAZAR KADROMUZ…
Bu sayımızda birçok röportajımız da yer alıyor. Cronos Pharma, OTC sektöründe dikkat çeken ve talep oluşturan bir şirket haline geldi. Cronos Pharma’nın çalışmaları hakkında Cronos Pharma Yönetici Direktörü Ercan Delikanlı ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Diğer bir röportajımızda ise sektöre getirdiği yeniliklerle dikkat çeken PRP İlaç Kurucu Başkanı Ecz. Salih Beşir ve PRP İlaç Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü A. Baki Beşir ile Derinex güneş ürünlerini ve PRP İlaç’ın çalışmalarını konuştuk.
Bu arada dermokozmetik sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Ecz. Kamber Çal, mesleğine aşkla bağlı biri olarak, 2005 yılında dermokozmetik sektörüne marka olarak sunduğu ve 10 yıl boyunca büyük bir özveriyle Türkiye’de markalaşma sürecine katkıda bulunduğu Babe Laboratorios’un Türkiye tek distribütörü oldu. Sayın Çal ile yaptığımız röportajı sayfalarımızda bulabilirsiniz. Nef Farma Kurucusu Ecz. Ali Karayiğit ile de Nef Farma’yı ve ürünleri Alamid’i konuştuk. Bu sayıda aramıza yazılarıyla iki önemli isim katıldı. Uzm. Med. Bio. Beril Koparal Ergün ve Uzm. Ecz. Ayşegül Birlik yazılarıyla dergimiz OTC News de olacaklar. Bu ay bir de misafir yazarımız var. Elit Pharma İş Geliştirme Müdürü Sayın Tuncay Taşkın’ın, “2023 Türkiye İlaç Sektörü Raporu Analizi ve Stratejik Öneriler” başlıklı yazısını ilgiyle okuyacağınızı umarım.
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen Kalın…